Marie Kobro Hanche-Olsen

Fikk 220.000 NOK for å innføre digitalt inkubatorprogram

Norge trenger flere nye, private arbeidsplasser. Regiondirektør i NHO Vestfold og Telemark, Kristin Saga, sier det må skapes 250.000 nye private arbeidsplasser innen 2030 for å opprettholde dagens velferdsnivå. Flere som har en forretningsidé i magen må derfor starte nye bedrifter. Men å starte en bedrift er både spennende og til tider ekstremt krevende.

Mange av mine gründere beskriver følelsen som nærmest schizofren. På samme tid som de kjenner på gleden over å skape noe, altså den gode følelsen av mestring og mening, finnes det alltids ugjorte oppgaver, spørsmålstegn og usikkerhet. Mange beskriver gründerreisen som en berg og dalbane hvor hverdagen kan svinge fra suksess til failure.

Falt på plass

Som daglig leder i Gründerhuset Hi5 er det min oppgave å tilrettelegge så godt jeg kan for at bedriftene på Hi5 blir så godt rustet som bare mulig for å skape fremtidens vekstbedrifter. Lenge har jeg drodlet og vært fortvilet over spørsmålet hvordan jeg kan systematisere både samarbeidet med gründerne, men også selve rekrutteringstjenesten på Gründerhuset Hi5. I dette året falt ting endelig på plass.

Siden 2020 har vi økt medlemsantallet med 47 prosent (fra 21 til 31 gründerbedrifter).  Selve økningen er jeg naturligvis fornøyd med, men det har også skapt utfordringer. Hvordan skal jeg tilby innhold som er tilpasset hver enkelt medlemsbedrift? Gründerbedriftene kommer til meg både med forskjellige utgangspunkt i forhold til kompetansenivå og fasen bedriften befinner seg i. Noen av gründerne er på sitt fjerde foretak og har solgt seg ut av tidligere bedrifter med suksess. Denne kunnskapen er enormt verdifull og jeg bruke den for alt det er verdt i kurs, mentortjenester og foredrag på huset. Andre har «kun» klekket ut en fantastisk ide når de kommer til meg. De som er helt ferske i gamet trenger intensiv oppfølging, noe som er utfordrende med én ansatt og et sterkt voksende antall medlemmer. I tillegg har vi ikke hatt samlet opptak som gjør det vanskelig for meg å effektivisere arbeidet med gründerne. Til nå.

Fikk midler

I år har jeg nemlig søkt og fått bevilget midler hos Sparebankstiftelsen for å gjennomføre et digitalt inkubatorprogram. Entreprenerdy programmet er utviklet av forskere fra NTNU og bruker S-E-A-M – entreprenørskapsmetoden, som faglig grunnlag. Det er et intensivt program som gjennomføres over 6 uker med 12 sesjoner (fysisk og digitalt) for inntil 12 bedrifter per program, samt individuell oppfølging gjennom hele programmet. Gründerne lærer mer om hvordan effektuering, forretningsmodellering og design thinking baserte metoder kan bidra til at bedriften får utviklet sin markedskommunikasjon, sin salgsmodell og prisstrategi. Målet er å videreutvikle bedriften, skape en solid forretningsmodell og en god plan for å utvikle prosjektet videre.

Eirik Larsen er fornøyd deltaker på Entreprenerdys inkubator.

Bedre totaloversikt

Nå er fire Hi5-gründere i gang med å teste programmet i regi av Start i Vestfold. En av dem er Eirik Larsen, 24 år, som har utviklet appen «Nearby» som gjør det enklere for unge mennesker å komme i kontakt med og finne venner og sosiale begivenheter i sitt nærområde.

 

Eirik har veldig gode erfaringer med programmet. Det han liker best med programmet er at man får samlet alt på et sted.

-Jeg fikk en bedre totaloversikt over bedriften og målene vi har satt oss for å vokse. Jeg ønsket meg faktisk et program der jeg ble utfordret på min forretningside og det ble jeg, både gjennom konstruktiv kritikk fra veiledere og tilbakemeldinger fra resten av gjengen i programmet, sier han.

I tillegg skjer det jo mye endringer underveis og nå har han mulighet å gå tilbake og endre og forbedre i et system uten å miste oversikten. Han føler seg bedre rustet, og ser også den positive nettverkseffekten av programmet.

-Jeg har blitt kjent med nye mennesker og fått inspirasjon av deres ideer. Det har vært en spennende reise.

Han anbefaler å gjennomføre programmet så tidlig som over hodet bare mulig.

Til høsten skal vi starte det første digitale inkubatorprogrammet på Hi5. Er du en av de som har en gründerspire i magen, kom innom for en uforpliktende prat på Gründerhuset i Rådhusgaten 1!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.