Har du hatt startproblemer med bilen din? Det har veldig mange andre også. Foto: Frende Forsikring/Heidi Tofterå Slettemoen

Halve Norge har hatt dette bilproblemet

29. februar, 2024

08:44

Ingen kommentar

Det passer aldri, og det føles som det skjer når du har skikkelig dårlig tid. – Nesten 1 av 2 har hatt startvansker med bilen. Da må du vite hva du bør gjøre, og ikke gjøre.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Tallene kommer fra en undersøkelse Norstat har gjort for Frende.

Ett fylke skiller seg klart ut

– I Innlandet har 59 prosent, altså hele 3 av 5, hatt startvansker med bilen. I Agder er det bare 36 prosent som sier det samme. Det kan ha med temperatur å gjøre. Innlandet har gjerne kaldere vintre og startvansker skjer oftest i vintermånedene, sier Ytre-Hauge.

Disse tre fylkene har mest starttrøbbel

  1. Innlandet – 59 prosent
  2. Vestfold og Telemark – 54 prosent
  3. Troms og Finnmark – 48 prosent

Dette gjør du hvis du ikke får start

– Hvis du ikke får start på bilen din er det bare å beholde roen. Det er selvsagt irriterende og kanskje rekker du ikke det du skal, men du står sannsynligvis ikke midt i veien for noen. Så ville jeg ringt etter veihjelp og tatt det med ro, sier Ytre-Hauge.

– Ikke finne fram startkablene?  

– Det kan du gjøre, men da skal du vite hva du gjør. En del nyere biler skal du ikke bruke startkabler på. Så du må først være trygg på det du gjør og vite at det du gjør det riktig. Du må vite at du kobler riktig type startkabler med overspenningsvern. På el-biler er batteriet ofte plassert slik at det er tryggest for både bil og eier og ringe etter veihjelp uten å prøve på noe annet først, sier fagsjefen. Du får veihjelp gjennom forsikringsselskapet ditt, hvis du har delkasko eller høyere dekning på bilforsikringen.

– Det er ikke alle selskaper som dekker veihjelp på hjemmeadressen, hvis det er der bilen ikke starter. Det ville jeg sjekket opp i, sier Roger Ytre-Hauge.

Kan du ødelegge noe?

Det høres ikke godt ut for bilen når den står der og hoster og harker. Mange prøver lenge før de gir opp og noen får også bilen i gang til slutt. Men har bilen godt av alle forsøkene?

– Når en fossilbil sliter med å starte, er det et tydelig signal om at det er komponenter i bilen som ikke er orden. Det er ofte et hint om at den bør på verksted. Samtidig er noen biler tungstartet, og vær og temperatur kan påvirke den. Du trenger ikke være redd for å prøve noen ganger, men gi deg gjerne etter et minutt eller to. Da bør bilen fraktes til verksted for feilsøking og reparasjon, sier Roger Ytre-Hauge.

Det kan være flere grunner til at en bil ikke starter.

– Dårlig batteri, kaldt vær, eller at du har gått fra bilen med lysene på eller kupelyset på er klassikerne, sier motorfagsjefen i Frende Forsikring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.