Ved årsskiftet trådte en ny boliglov i kraft, som gjør boligdokumentasjon viktigere og kan koste boligeiere uten papirene i orden flere hundre tusen ved salg. Horten kommune har de dårligst dokumenterte boligene i Vestfold og Telemark og fylket ligger generelt under landsgjennomsnittet.
Det viser tall fra Boligmappa, som samler boligdokumentasjon fra håndverkere.
– Vestfold og Telemark ligger under gjennomsnittet i landet når det gjelder digital boligdokumentasjon og vi ser at selv i Tinn, som er beste kommune i fylket er det vesentlig mer å gå på. Boligdokumentasjon har blitt enda viktigere etter årsskiftet, så her er det mange både boligeiere og håndverkerbedrifter som må ta i et tak for å få orden i papirene. Det vil gi en tryggere bolighandel for alle, sier kommunikasjonssjef i Boligmappa Eirik Vigeland fra Tønsberg.
Vestfold og Telemark havner på fjerde siste plass blant de elleve norske fylkene i Boligmappas rangering over landets best dokumenterte boliger. I fylket har 48 prosent av boligene en digital boligmappe.
Horten dårligst i Vestfold og Telemark
Aller dårligst står det til i Horten kommune, med en dekningsgrad på 43 prosent.
– For deg som har pusset opp er det viktig å ha kontroll på dokumentasjon, særlig om du tenker å selge boligen på et tidspunkt. Mangler du dokumentasjon kan du enten kontakte håndverker, eller bruke Boligmappas funksjon for å finne dokumentasjon, så hjelper vi deg, sier Vigeland.
Holmestrand kommune ligger rett over snittet for fylket på 50 prosent mens Tønsberg (49%), Sandefjord (48%) og Larvik (48%) ligger rett på gjennomsnittet.
– De beste kommunene i Norge ligger på over nitti prosent dekningsgrad, men også i Vestfold er det noen gode eksempler. Vi ser for eksempel at håndverkerbedriften Moer Installasjon AS i Tønsberg er best i Vestfold. Vi håper flere tar deres eksempel og følger på den nærmeste tida, sier Vigeland.
Kan tjene over fire hundre tusen
Boligdokumentasjonen kan spare både tid og penger gitt den nye loven. Den betyr nemlig at oppussing av for eksempel elektrisk anlegg eller rør i boligen nå må dokumenteres.
– Den nye loven gjør at takstmannen i verste fall må sette laveste tilstandsgrad på et nyoppusset bad om dokumentasjon mangler. Det tilsvarer verdi lik null, og du kan fort tape flere hundre tusen. På den andre siden ser vi også at boligkjøpere er villige til å betale mer for veldokumenterte boliger. Da kan du tjene flere hundre tusen ved salg, sier Vigeland.
Boligmappa har gjennomført en undersøkelse i samarbeid med YouGov som viser at nordmenn er villige til å betale opp til ti prosent mer for en bolig der elektriker og rørleggerarbeid er godt dokumentert. På landsbasis tilsvarer det en gjennomsnittlig verdi på dokumentene på 471 487 kroner, i henhold til Eiendom Norges Boligprisstatistikk fra mai.
– Når boligdokumentasjonen er på plass i Boligmappa blir det enkelt å selge bolig, uten å bruke masse tid på å lete etter og etterspørre dokumentasjon, og du slipper å bekymre deg for unødvendig tap av penger, sier Vigeland.
Boligmappa.no er gratis å bruke, boligeier kan enkelt logge inn med BankID for å sjekke eller laste opp dokumenter og Boligmappa følger med boligen til neste eier ved salg.
Om Boligmappa
Boligmappa er boligens servicehefte. På boligmappa.no knyttes offentlig tilgjengelig informasjon om boligen sammen med dokumentasjon fra kvalifiserte håndverkere. Boligeier kan selv legge inn egne notater, bilder og kvitteringer, og til sammen skaper dette en komplett servicehistorikk over boligen. Boligmappa er gratis og har trygg innlogging med BankID. Med over 1,9 millioner boligmapper, er Boligmappa Norges største portal for boligdokumentasjon. I tillegg til boligeiere og håndverkere benytter også eiendomsmeglere, bank, forsikring, takstmenn, kommuner og offentlige el-tilsyn Boligmappas tjenester. Største eier er Ambita AS, som er eid av Sikri. Andre eiere er Nelfo, Rørentreprenørene Norge og EFO.