Laila Henriksen spør. Hun leder Filosofisk Hjørne (FH) i Tønsberg og mener at spørsmålet åpner for mange muligheter i en samtale dersom vi bruker det i stedet for -hvordan har du det?
Tekst og foto: Sigrid Kittelsen, seniorskriver
Hun har alltid vært interessert i filosofi og forteller om FHs fødsel:
– Etter et kurs med filosof Tom Rønning i 2010 tok vi en kaffe på biblioteket. Vi begynte å fable om et samlingssted for filosofisk interesserte og ble svært ivrige. Etter en halv time gikk vi til biblioteksjef Vigdis Gjelstad Jakobsen og la fra tankene våre. Svaret var: -Når vil dere begynne?
– Etter et kurs med filosof Tom Rønning i 2010 tok vi en kaffe på biblioteket. Vi begynte å fable om et samlingssted for filosofisk interesserte og ble svært ivrige. Etter en halv time gikk vi til biblioteksjef Vigdis Gjelstad Jakobsen og la fra tankene våre. Svaret var: -Når vil dere begynne?
-Samme uke, 6. desember 2010, var vi i gang. Seks personer møtte opp. Forrige uke kom det 60. En basisgruppe har fulgt oss veldig lenge, men det er en viss utskifting. Forrige uke kom 10 nye, kanskje nyblitte seniorer på leting, forteller Laila.
Filosofiens plass
Om vinteren var de i biblioteket. Juni, juli og august satt de på noen steiner på Kaldnes.
-Etter tre år på disse steinene ba vi kommunen om å få et skilt: FILOSOFIENS PLASS. Etter 14 dager var skiltet på plass. Ubyråkratisk og gratis, sier Laila Henriksen.
-Seinere hadde vi en ny runde med kommunen og den var like vellykket. Vi ønsket en utvidelse og oppjustering av sitteplassene. Kommunaldirektøren kom på befaring en torsdag. Mandag satte snekkeren i gang. Etter en uke med snekring hadde vi fått en varig plass til 20 -25 stk. Så hadde vi åpnings – seremoni med snorklipping, taler og musikk. For meg er Tønsberg kommune en drømmekommune. De ser at noe skal gjøres og så gjør de det.
Motvekt til “jeg vet best”
-Det er samtalen som er hovedgreia i FH, enten i plenum eller i smågrupper. Undring er et hovedbegrep og det viktigste er å stille spørsmål og lytte til andre. Vi er en motvekt til “jeg vet best”-holdningen, kampen om å ha rett og trangen til å vinne en diskusjon. Innholdet er viktigst. FH er et sted hvor jeg gjerne vil være, snakke om et tema som berører meg, høre andres tanker og se ting fra nye synsvinkler, sier Laila.
Laila selv har sansen for de gamle stoikerne som mente det var viktig å skille mellom ting vi kan gjøre noe med her i livet og hva vi ikke kan gjøre noe med. Hun forteller også om Epikurs hage hvor han tok imot elever, men også slaver og, HOLD DERE FAST, han tok imot kvinner! Epikur var blant annet opptatt av hvordan vi kan lære å leve lykkelig.
Nå studerer hun Nietzsche, en spennende og kontroversiell person som sa mye rart. Han hadde noen vanvittige teorier og kvinner og rase. Vi må alltid bruke egen vurderingsevne i møte med en filosof.
80 betalende medlemmer
-I koronatiden startet vi TURFILOSOFI hvor vi filosoferte mens vi gikk. Så opprettet jeg FILOSOFI I HJEM med fem forhåndspåmeldte. Så ble det lov å invitere 10. Våren -22 ble de endelig normale tider igjen, forteller Lailia.
-Vi har 80 betalende medlemmer, Tønsberg kommune støtter oss (10.000,- også for 2023) og vi får noen donasjoner. Noen holder innlegg gratis, andre får betalt. I tillegg er FH en ressursbank hvor medlemmene, de fleste seniorer, sitter med store kunnskaper som vi kan bruke.
Laila forteller til slutt at hun snakker filosofi med barnebarna (9 og 12 år). Hun lirker dem i gang med spørsmål som for eksempel: Har du tenkt på at…..Kan det være en sammenheng mellom…..
Det gror der Laila og Filosofisk Hjørne sår.
PS:
24. mars kommer Øyvind Wistrøm fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Han vil snakke om Ukraina.