SKIPSHUND: Hunden Balder er sjøvant som sin matfar Rune Hübner, og venter tålmodig på at Havsula skal løftes av traileren og senkes på sjøen.

Havsula er sjøsatt

5. august, 2021

10:09

Ingen kommentar

Rune Hübner, som driver Fjordtaxi, mottok i forrige uke en leveranse av én stk. taxibåt fra Finland. Byavisa Tønsberg var der da båten ble heist fra traileren og for første gang fikk kjenning med vannet ved Årås brygge.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Mens skipshunden Balder overvåket hele operasjonen, fikk den finske trailersjåføren og Rune Hübner den 26 fot lange båten fra traileren og ned på vannflaten. Som en unge hoppet kapteinen om bord og undersøkte alle kriker og kroker før han satte seg i kapteinstolen og kikket på alle instrumentene.

– Den kan se liten ut, men her er det plass til 11 passasjerer, sier Hübner.

Liten og rask

Båten er designet av båtrace-kjøreren Frode Gustafson, og produsert i Finland. Det er produsert mellom 20 og 25 av den, og fire av dem er solgt til Norge.

HEISES: Det tok ikke mer enn to-tre minutter før Havsula ble heist fra traileren til sjøen.

 

– Det at den er liten og rask gjør at den er anvendelig her i skjærgården hvor det er mange trange brygger, sier Hübner.
– Dessuten er det sitteplasser både inne og ute, og to store bagasjerom. For meg er det en fin arbeidsplass – jeg sitter høyt og har god oversikt.

PÅ PLASS: Her senkes Havsula ned til vannflaten ved Årås Brygge. Rune Hübner har kontroll på den nye båten sin.

Nå er redningsflåter bestilt, det samme med dekoren og det meste av redningsutstyr er på plass. Hübner har tegnet forsikringer, og sendt av gårde registreringsskjemaer til de nødvendige instansene. Han håper jomfruturen med passasjerer blir rundt 15. juli.

Vinterkjøring

Hübner kjører også mange yrkesgrupper ut i skjærgården, Forsvaret, telemontører, Kystverket, pluss at han driver med sykekjøring. Det er helårsdrift, og ikke bare solskinn og idyll.

– Det hender jo det er kjøring i mange minusgrader, og selv om ingen har klaget hittil i åpen båt, synes jeg det ville vært hyggelig å tilby passasjerene både beskyttelse fra vær og vind og en varm kaffekopp, sier Rune Hübner.

– Taxi-riben Polarsirkelen er klart mest populær – det er den folk bestiller tur i. Men jeg håper og tror Havsula skal bli like populær.

12 SITTEPLASSER: Arbeidsplassen er fin, synes Rune Hübner. Bak ham og til høyre bak er det til sammen plass til 11 passasjerer.

Bulka Kråka

Havsula skal erstatte Kråka, som Rune klarte å bulke borti fjellet. Den fikk skader for over 70.000 kroner, og Hübner har slitt med skroget på båten fra før. Han overtok den fra Kragerø båttaxi, og bytter den nå ut med Havsula.

– Det har oppstått et rykte om at jeg er i ferd med å gi meg med båttrafikken, men det er helt ukjent for meg, smiler han.
– Tvert imot – jeg oppskalerer!

Navnet Havsula fikk den fordi Rune reddet tre havsuler som hadde surret seg inn i fiskegarn uka før.

Hele livet til sjøs

For familien Hübner foregår mye av livet til sjøs. Selv er han pensjonert brannmann, og har hatt mange oppdrag i skjærgården. Han har også kjørt taxi for andre aktører, og de siste seks årene har han drevet eget foretak. Sønnene har også sitt virke i skjærgården – den yngste driver selvbetjent utleie av kajakken på brygga.

– Jeg kjenner skjærgården ut og inn, og kjører fra Oscarsborg til Svenner for å hente passasjerer. I tillegg er jeg guide i Nasjonalparken, og har mange guidete turer, sier kaptein Hübner.

bente@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.