Her sparer nordmenn

Energiprisene har steget markant den siste tiden; og 37 prosent av alle nordmenn er svært eller ekstremt bekymret for stigninger. YouGov har undersøkt hvordan nordmenn er påvirket og hvor de sparer.

En større andel av nordmenn i alderen 35-54 år er svært bekymret for de høye energiprisene (41 prosent) sammenlignet med 34 prosent i de øvrige aldersgruppene.

I tillegg kan man se at seks prosent slett ikke bekymrer seg, og at 21 prosent ikke er så bekymret for de stigende/høye energiprisene.

Nordmenn skrur ned varmen

39 prosent av alle nordmenn skrudde ned varmen som en følge av de stigende energiprisene. Det er imidlertid forskjell på hvordan prisstigningen med tanke på varme påvirker menn og kvinner i Norge; 43 prosent av alle kvinner bruker mindre varme, mens bare en tredjedel av alle menn (34 prosent) har redusert varmeforbruket sitt.

30 prosent av alle nordmenn har endret sine vaner for å spare energi, for eksempel ved å dusje kortere og bruke mindre strøm. 21 prosent har redusert kostnadene sine på andre måter, for eksempel ved å spise mindre ute.

For en femtedel, eller 19 prosent, har prisstigningen på strøm, gass og varme ikke hatt noen betydning.

31 prosent kjører mindre bil på grunn av de stigende drivstoffprisene

De stigende drivstoffprisene (for eksempel prisen på diesel og bensin) har medført en markant atferdsendring i nordmenns bilvaner, ettersom 31 prosent kjører mindre bil. Det er særlig nordmenn i alderen 55+ som har redusert bilbruken, hvor 41 prosent i denne aldersgruppen kjører mindre, mens bare en fjerdedel (25 prosent) i aldersgruppen 18-54 bruker bilen mindre.

En fjerdedel (25 prosent) sier at de av og til fyller tanken halvt opp og venter på lavere drivstoffpriser.

For 28 prosent av alle nordmenn har denne stigningen ikke hatt noen betydning.

YouGovs europeiske undersøkelse om energipriser

De ovenstående dataene bygger på YouGovs rapport som omhandler europeernes holdning til de høye energiprisene. Rapporten ser på 10 europeiske land, og den viser blant annet at 83 prosent i gjennomsnitt er bekymret for energiprisene i disse landene.

Rapporten kan lastes ned her

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er basert på intervjuer med 11.627 representativt utvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGovs europeiske paneler i perioden 25.-30. mars 2022. Herav 1.020 i Norge.

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.