I slutten av februar kom Silje Stenstad Nilsen gjennom døren på Hi5. Hun presenterte forretningsideen sin, og noe som festet seg i hukommelsen min var hennes sterke vilje og lidenskap bak ideen om biologisk plantevern. Nylig søkte hun kommersialiseringstilskudd for å utvikle teknologi som hjelper produsentene og gjør deres hverdag enklere. Innovasjon Norge har godkjent […]

Hi5-gründer Silje får pangstart på virksomheten sin

I slutten av februar kom Silje Stenstad Nilsen gjennom døren på Hi5. Hun presenterte forretningsideen sin, og noe som festet seg i hukommelsen min var hennes sterke vilje og lidenskap bak ideen om biologisk plantevern. Nylig søkte hun kommersialiseringstilskudd for å utvikle teknologi som hjelper produsentene og gjør deres hverdag enklere. Innovasjon Norge har godkjent søknaden hennes.

Silje ble medlem av Gründerhuset Hi5 1. mars. Siden da har hun landet fem kunder som har signert årsabonnement for tjenesten til Biologisk AS. Denne er basert på å velge naturlige alternativer, altså biologisk plantevern, fremfor giftige sprøytemidler. Hvert år går opptil 40 % av matavlingene i verden tapt på grunn av planteskadegjørere og sykdommer. Dette påvirker både matsikkerhet og landbruk; hovedinntektskilden for mange sårbare samfunn rundt om i verden. Silje bruker levende makroorganismer: Nyttedyr som settes ut for å bekjempe skadedyr på avlinger. Gjennom rådgivningstjenesten hun tilbyr, hjelper hun kundene med å være i forkant, altså før avlingene ødelegges. I tillegg selger hun nyttedyrene og kan dermed gi kundene en totalpakke.

Norsk matproduksjon mer lønnsom fremover

Prisene på grønnsaker ute i Europa øker mer enn her hjemme og nå kan det lønne seg å velge norske grønnsaker, skriver NrK i en sak 22.mai. Mens Europa-området opplevde en økning på 9,5 prosent, økte prisene med kun 0,3 prosent i Norge. I tillegg foregår norsk produksjon under forhold med lite bruk av kjemiske middel, derfor oppfordrer også Arne Hermansen, divisjonsdirektør for bioteknologi og plantehelse ved NIBIO, forbrukere til å støtte opp under den norske produksjonen.

For at vi kan satse på norsk matproduksjon videre, mener Silje at vi trenger mer teknologi og verktøy i bransjen. Hennes mål er å øke fokus og raskere fart på biologisk plantevern for å få en mer bærekraftig matproduksjon som styrker plantehelse, jordhelse og menneskets helse. Dette setter dagens regelverk en brems for.

  • Norge og EU har ikke et eget regelverk for godkjenning av biologisk plantevern, sammenliknet med USA, Brasil og Australia, men faller inn under det konvensjonelle kjemiske regelverket
  • Det er mer kostbart og lengre behandlingstid når en skal søke om nye biologiske produkter i EU sammenliknet USA, Brasil og Australia
  • USA har mange flere  (149/98) godkjente biokjemiske og naturlige substanser sammenliknet med EU- som fører til et langt mindre utvalg av løsninger og verktøy for produsentene

Ref. artikkel IBMA-Natural-Substances-Green-Paper-web-single-page.pdf (ibma-global.org)

Om du vil høre mer om Siljes bedrift og trender i matbransjen er du velkommen til Hi5s neste We Day der hun og tre andre gründere kommer til å presentere sine innovative prosjekter. Påmelding her: https://ghi5.no/weday-23-06-22/

 

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.