FULLSATT: Når Eliteserie-klubber gjester Tønsberg Gressbane fylles det alltid opp. I fjor stoppet veien til Ullevaal i andre runde mot Godset, etter cupbomben mot Sandefjord. Foto: FK Eik Tønsberg

Historisk oppgjør på veien til Ullevaal

25. april, 2024

20:30

Ingen kommentar

Laget i hvitt og svart gjorde alt de kunne for å farge Tønsberg gull da Fredrikstad tok turen over Oslofjorden for den andre runden i NM.

Tekst: Bendik Berntsen

– Vi har vist at vi kan slå hvem som helst – ingen grunn til at vi ikke kan gjøre det i år og, smalt det fra FK Eik Tønsberg-kaptein Anders Nygaard (29).

Den sentrale midtbanespilleren har ikke sluttet med storspillet siden han returnerte fra hans gode periode i Stjørdals-Blink i 2021. Men han legger ikke skjul på den tøffe motstanden:

– Vi tror på oss selv og skal selge oss dyrt, men vi trenger nok at marginene er med oss for at vi skal gå videre.

Historisk oppgjør

FK Eik Tønsberg er nummer 32 på den norske maratontabellen. Tønsberg Gressbane er med sine 3820 sitteplasser Norges 34. største fotballstadion. Tønsbergensere flest vil nok se på det med nedslåtte argusøyne. For Eik var jo en gang ett av landets beste klubber.

Tilbake i 1958 flokket 17000 mennesker seg rundt Gressbanen da Fredrikstad kom på besøk til kvartfinalen i NM. Resultatet ble ett mål til begge lagene etter ekstraomganger. Returkampen på andre siden av Oslofjorden endte hele 5-0 til hjemmelaget, som på den tiden var Norges beste lag.

Eik var også ansett som et storlag, som senere skulle bli bronsevinnere i 1960.

I 1961 møttes lagene igjen, etter de hadde vunnet hver sine avdelinger, til seriefinalen som Fredrikstad vant. Men i 1982, på starten av Eiks andre storhetsperiode, vant Vestfold-laget 3-2 mot Østfold-laget. Kvalikkampen satt med det grunnlaget for opprykket til øverste nivå, der de skulle være i tre hele sesonger.

I kveld ble historien tatt opp. Dog under litt andre omstendigheter.

To vikingskip til trutning på hver sin side av Oslofjorden

FK Eik Tønsberg er ikke lenger et storlag, selv om den halvsovende giganten kan være i ferd med å åpne øynene for øyeblikket.

Med fjorårets dominerende opprykk til PostNord-ligaen, samt en godkjent start på sesongen der, runger det en sterk optimisme i Tønsbergs beskjedne vårsol. Stemningen stiger i takt med fjorårets storspill i NM, der storebror Sandefjord ble en skostørrelse for liten for laget fra Eik. Da var det ifølge trener Kjetil Kristoffersen kun Bodø/Glimt, Molde og kanskje Brann som kunne komme fra Tønsberg Gressbane med et positivt resultat. Det ble imidlertid Godset fra Drammen som, i den andre runden, stakk av fra Gressbanen med en plass videre på veien til Ullevaal. Kristoffersen mener 1-2-tapet kunne gått annerledes:

– Vi var bedre enn dem, påpeker han.

I årets NM har FK Eik Tønsberg viste hvem som er best i byen, da de i første runden slo Flint hele 6-0 etter to mål fra fjorårets toppskårer i Norsk Tipping-ligaen, Julius Myrbakk, samt ett fra henholdsvis Rygel, Andersen, Blikås og Sannes.

Fredrikstad har hatt en lengre periode i gjørma de også – nærmere bestemt et tolvår. Men Norges åttende beste lag gjennom tidene fant til slutt ut at de måtte opp i Eliteserien – der de allerede har levert de ferske varene. Som et av de fremadstormende lagene i norsk fotball har de lagt seg på en komfortabel femteplass i den første sesongen tilbake på toppen av ligasystemet.

I NM kommer laget fra Østfold med en maktdemonstrasjon mot Drøbak/Frogn i lomma, attpåtil med tosifra seier (10-0).

Da klokken slo 18 på torsdag, var det duket for FK Eik Tønsberg mot Fredrikstad under flomlysene på Tønsberg Gressbane. To gamle storheter på vei til nye høyder. Og parallellene mellom dem blir enda tydeligere ved deres usedvanlige like spillestil. Begge er defensivt orienterte samt gode i overgangsfasen. Men bare én av dem kunne seile videre på veien til Ullevaal, der toppen av maratontabellen, Rosenborg, venter i åttendedelsfinalen.

FK Eik Tønsbergs lovende mannskap

FK Eik Tønsberg 871 (5-3-2):

Trener: Kjetil Kristoffersen:

– Vi både ønsker og har troen på at vi kan nå langt i NM.

Fire endringer fra forrige kamp:

Keeper: Marco Priis Jørgensen. 

Forsvar: Julian Gunnerød – Vemund Roberg – Harald Danielsen – Erik Midtgarden – Scott Woods.

Midtbane: Erik Muhle – Anders Nygaard (kaptein) – Benjamin Hellum Andersen.

Angrep: Julius Myrbakk – Thomas Nygaard. 

Benken: Justin Knutsson, Marius Rygel, Sondre Blikås, Christer Hansen, Stian Semb Aasmundsen, Jørgen Sannes, Danilo Jonker, Lars Takvam og Philip Holseter-Karlsen.

Kampen minutt for minutt

0′: Dommeren Magnus Koløy blåser i gang den andre runden i NM mellom FK Eik Tønsberg og Fredrikstad her på Tønsberg Gressbane. Fredrikstad har ikke tapt på 8 bortekamper, og hjemmelaget må være på sitt beste for å gå videre. Bortelaget tar avsparket her i vårsola.

1′: Hjemmelaget går rett i strupen på FFK, og presser høyt fra første sekund. De vinner et innkast, som lillebror Nygaard så kjent kaster langt. Dog blir det ikke noe ut av det.

10′: Bortelaget har noen ute med skader eller sykdom, men viser tidlig at det er de som er kaptein på denne skuta, og styrer spillet i stor grad. Kristoffersens lovende mannskap tar i bruk 5-3-1-1-formasjonen med Thomas Nygaard bak måltjuven Julius Myrbakk på topp. Det funket i forrige kampen mot Vikings rekrutter, der laget fra Tønsberg vant 4-3 og årets første trepoenger ble et faktum.

10′: Dagens første sjanse. Sørløkk dribler seg forbi Danielsen og Hellum Andersen fra sin høyre kant-posisjon, og får til slutt lagt inn. Men Jørgensen i FK Eik Tønsberg-buret er ikke lett å lure, når avslutningen til Olsen går rett i klypa.

13′: Myrbakk legges i bakken av Skaret ved siden av sekstenmeteren. Hellum Andersen legger elegant inn på bakre der Thomas Nygaard får hodet på ballen, men avslutningen blokkeres av FFK-forsvaret.

16′: Nok en sjanse til hjemmelaget. Myrbakk kommer seg flott forbi Skaret, og legger et lurt innlegg langs bakken – som også går gjennom hele boksen og ut i ingenmannsland. Et perfekt innlegg med god adresse, men ingen er hjemme. FK Eik Tønsberg fortsetter å yppe med gutta som spiller to divisjoner over.

19′: Men kanskje fløy de for nærme vårsolen. Fredrikstad kommer på en hurtig kontring som settes i gang av Bjørlo. Ballen legges inn langs bakken, og etter litt klabb og babb i feltet får til slutt Brandur Olsen satt ballen i nettet bak Jørgensen – 0-1 Fredrikstad.

21′: De gjør reprise av skåringen, men det skurrer når kaptein Rafn setter den utenfor.

24′: Nok en stor sjanse for laget i hvitt og svart. Lillebror Nygaards lange innkast blir til to sjanser for den gamle storskåreren Midtgarden, som på siste forsøk får den mot mål, men ballen går ut til corner.

26′: Hellum Andersen tar corneren, og den skrus perfekt inn mot nærmeste stolpe og Harald Danielsen. Han redder inn det forrige målet med en knusende heading, og med det er vi like langt – 1-1. FK Eik Tønsberg fortsetter å være dødsfarlig på dødball, og hjemmefansen jubler slipper jubelen løs.

33′: Hellum Andersen får kampens første gule kort, etter å ha gått litt for hardt inn i Bjørlo.

35′: Det er ti minutter igjen av ordinær tid i første omgang, og hjemmefansen kan juble videre av å matche gjeve FFK. Her er det jevnt.

37′: Kjelsrud Johansen får muligheten inne i boksen, men headingen går like utenfor krysset bak Eik-keeperen. Bortelaget har satt opp tempoet før pausen.

41′: Woods gjør en farlig takling på orkesterplass for linjedommeren nede ved hjørneflagget, og han svarer med å vinke flagget som om det er 17. mai. Frisparket legges inn i feltet der det blir litt uenighet om hva som skal skje videre – helt til Metcalfe like så godt limer ballen i krysset. 1-2 Fredrikstad.

45+1: Koløy blåser til pause i en kamp som har vært jevn, dog leder rødtrøyene fortjent.


45′: Andre omgang er i gang, og kanskje vi får svar på det Einar Tørnquist sa i pausen: optimismen i Tønsberg-fotballen bunner i realisme. Han la også til den velkjente tippekupongen om at FK Eik Tønsberg nok er å se i Eliteserien innen fem år. FFK har ikke gjort noen endringer, men Kristoffersen har satt inn rutinerte Stian Semb Aasmundsen for unggutten Hellum Andersen.

48. Fredrikstad viser hvorfor de står med elleve NM-titler, idet de tar kontrollen på nok en omgang.

50′: Åpent mål. Men Kjelsrud Johansen setter den på mystisk vis utenfor. Takk og Priis, sier Jørgensen.

52′: Så viser fjorårets 36-målsskårer hvorfor han ble akkurat dét. Innbytteren Semb Aasmundsen stjeler ballen høyt i banen, Thomas Nygaard får ballen og trer elegant gjennom Julius Myrbakk. Måltjuven lar ingenting annet skje når han moser ballen i nettet, som nesten strekkes hele veien til brygga – 2-2. Hjemmelaget og Myrbakk fyller nok en gang på søknaden om spill i høyere divisjoner.

57′: Bjørlo finter bort FK Eik Tønsberg-kapteinen, og blir til slutt lagt i bakken av Gunnerød som tar det gule kortet. Frisparket fra 25-meter tas av Brandur Olsen, som elegant setter sitt andre for dagen. Kampens prestasjon – 2-3 Fredrikstad.

62′: FFK gjør et trippelbytte idet hjemmelaget presser hardt for utligningen. Det er høy temperatur både på og utenfor banen.

75′: Bortelaget er komfortable nå. Hjemmelaget blir løpende i mellom, i den desperate jakten på ett mål til.

78′: Og der setter FFK kanskje spikeren i kista. Brandur Olsen dribler av én og så to og får levert ballen videre til Magnusson som drar fram den strake vrista fra fem meter. Jørgensen er sjanseløs når stillingen blir hele 2-4.

83′: Gult kort til Semb Aasmundsen for å ha stoppet en kontring.

84′: Og der er det “game, set, match” da innbytter Kjær Jensen får stå helt alene innenfor sekstenmeteren, og legger den rolig i lengste hjørnet forbi Jørgensen. 2-5.

84′: Etter mye diskusjon mellom Kristoffersen og Jan-Eddie Hansen lander de til slutt en konklusjon på taktikken videre: Sannes, Hansen og Jonker kommer inn for henholdsvis Woods, Roberg og Muhle.

90′: Myrbakk byttes ut med Takvam i et siste forsøk.

90+3: Men det blir lite som skjer de siste minuttene. Hjemmelaget resignerte da bortelaget kontrollerte.

Tre utmerkelser

Brandur Olson leverte varer av aller høyeste klasse i kveld. Med to mål og et Messi-ride som skapte et annet, måtte han bli én av utmerkelsene.

Stortalentet Julius Myrbakk viste nok en gang sitt enorme potensiale i kveld. Skåringen var av ordentlig Haaland-stil, og det er nok ikke lenge til storskåreren spiller i høyere divisjon – forhåpentligvis med FK Eik Tønsberg.

Hjemmefansen må hylles. Selv om Tønsberg Gressbane ikke fyltes opp, var de 2830 supporterne klare for å lage lyd som om det skulle vært en VM-kamp. Og slik skal det også være når FK Eik Tønsberg leverer fotball av høy kvalitet.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *