- Elbiler kan få svært kostbare skader på batteripakken om du plasserer jekken feil, advarer Jan Harry Svendsen i NAF.

Hjulskift: – Gjør du dette feil, blir det dyrt

26. oktober, 2023

07:57

Ingen kommentar

Sjekk nøye hvor du fester jekken før du bytter hjul på elbilen, råder NAF. – Plasserer du jekken feil kan resultatet bli en skyhøy regning, og det er slett ikke sikkert forsikringsselskapet dekker skaden, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF.

Elbilens vekt og plasseringen av batteripakken gjør at du må være ekstra nøye med å bruke bilens jekkfefster når du skal skifte hjul på bilen.

– Kan koste flere 100-tusen

– Skulle du være uheldig å plassere jekken slik at du får skader på batterikassen kan du i verste fall måtte bytte ut batteriet. Da snakker man om svært høye summer, sier Jan Harry Svendsen i NAF.

Med et batteri som ligger under bilen kan skadene bli langt mer alvorlige på en elbil enn en tradisjonell bil hvis du plasserer jekken feil, eller om bilen faller av jekken.

– Jekkfestet er konstruert til å tåle svært høy vekt på et veldig lite område, og det er også plassert slik at du ikke står i fare for å ødelegge noen av bilens komponenter når du plasserer jekken her. Dette er grunnen til at det er så viktig å plassere jekken i henhold til bilprodusentens anbefalinger.

– Sett bort jobben om du er usikker

Dersom det ikke står noe om hvordan du plasserer jekken i instruksjonsboken, bør du ta kontakt med merkeforhandler. Er du i tvil bør du sette bort jobben. Ikke tro at du du vet hvor jekkfestet er om du ikke er helt sikker.

– En bil som faller av jekken har et stort skadepotensial for deg som skifter hjul, men skadene på bilen kan også bli alvorlige om dette skjer, sier Svendsen.

Sjekk forsikringsdekningen

Skulle du likevel være uheldig er det ikke sikkert at du får hjelp fra forsikringsselskapet.

– Det er store forskjeller på hva de ulike forsikringene dekker av denne typen skader og om forsikringsselskapet mener du har handlet i god tro eller uaktsomt. Her må du sjekke med selskapet man er forsikret i for å se hva som gjelder for den forsikringen du har, sier Svendsen.

Om man velger å legge om hjulene selv er selve jobben lik om man kjører elbil eller ikke. NAF har tipsene for et trygt hjulskift, og minner om at det er på tide å legge om til vinterdekk nå.

– Pass på at bilen står på et jevnt underlag og at den ikke kan rulle. Sjekk at jekken står stabilt og ikke stikk hodet inn i hjulbuen når bilen er jekket opp. Når du monterer vinterhjulene, bør du stramme boltene i et stjernemønster og bruke rett moment. Husk på at du må etterstramme boltene etter at du har kjørt noen få mil, sier Svendsen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *