Høring: Ønsker at Tolletaten skal kunne teste bilførere for ruskjøring

26. januar, 2022

10:04

Ingen kommentar

-Det er i dag rundt 140 000 mennesker som kjører i ruspåvirket tilstand på norske veier hver dag. Disse utgjør en stor risiko både for seg selv og sine medtrafikanter. Vi ønsker nå å styrke kontrollen med ruskjøring, og ønsker at også Tolletaten, som har en betydelig tilstedeværelse ved grensen og kontrollkompetanse, skal kunne kontrollere ruskjøring, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

I dag er det kun politiet som har myndighet til å gjennomføre kontroll av ruspåvirket kjøring. Tolletaten stanser allerede i dag førere som er åpenbart ruspåvirket, men så lenge Tolletaten ikke har mulighet til selv å foreta foreløpig test, vil enkelte unnslippe kontroll og fortsatt utgjøre en fare for seg selv og andre trafikanter.

Tolletaten vil kunne teste og holde tilbake ruspåvirkede sjåfører

Samferdselsdepartementet foreslår derfor, i samråd med Justis- og beredskapsdepartementet og Finansdepartementet, at Tolletaten gis myndighet til å ruskontrollere motorvognførere under en tollkontroll. Ved positiv test, eller hvis fører forsøker å unndra seg kontroll, vil Tolletaten etter forslaget gis myndighet til å holde tilbake fører inntil politiet overtar videre oppfølging.

– Tolletatens tilstedeværelse på grensen, og deres kompetanse til å kontrollere, tilsier at det er lurt å benytte denne kompetansen til å også styrke kontrollen av ruskjøring. Dette vil kunne styrke og effektivisere samfunnets innsats mot kjøring i ruspåvirket tilstand og ha forebyggende effekt. Vi vet at kjøring i rus er en betydelig faktor i alvorlige trafikkulykker, og dette mener vi vil gi økt trafikksikkerhet og færre trafikkulykker forårsaket av ruspåvirket kjøring, sier samferdselsminister Nygård.

Se hele høringen her.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.