Det blir mye japansk på biblioteket i høst.

Høstens program på biblioteket

11. august, 2022

10:36

Ingen kommentar

– HURRA! Nå har vi slått vår egen rekord – igjen! Denne høsten har vi det største programmet noensinne, ihvertfall målt i antall sider, sier en fornøyd Aslak Larsen.

Han er tjenesteleder arrangement og markedsføring ved Tønsberg og Færder bibliotek. Larsen er tydelig stolt av det mangfoldige programmet som han, og programrådet ved alle tre avdelinger; Tønsberg, Revetal og Tjøme, har snekret sammen.
– Noe av suksessen kan vi takke våre gode samarbeidspartnere for, deres medvirkning er gull verdt, sier han.
– En av hovedsatsingene denne høsten er Skeivt kulturår 2022. Vi feirer dette året med to skeive lesesirkler; en for ungdom og en for voksne. I tillegg blir det fortellerforestilling og spennende samtaler om skeiv kultur, transpersoner og myteknusing.

Kjønnsrådgiver i Fri, Christine Marie Jentoft.

Skeiv lesesirkel

– Du burde absolutt få med deg skeiv lesesirkel for voksne, det gleder jeg meg veldig til, sier Stine-Louise Jørgensen som er en av initiativtakerne til denne lesesirkelen. Hun jobber for tiden som markedsføringsansvarlig og sitter i programrådet på biblioteket.

Jørgensen kan også friste med en annen godbit der formidler Loni Bjerkholt-Pedersen leder en samtale om transpersoner og myteknusing. I samtalen deltar leder av Skeiv ungdom, Jane-Victorius Gipling Bonsaksen og kjønnsrådgiver i Fri, Christine Marie Jentoft.

Japansk kultur

Om ikke det var nok har litteraturhusbiblioteket også en storsatsing på japansk kultur og historie. Fra 1. – 9. oktober setter de fokus på japansk kultur og litteratur.

Japansk uke er en satsing på alle tre avdelinger og i løpet av uka har vi over 20 arrangementer for små og store. Bibliotekar Hilde Ditmansen, og medlem av programrådet, sier dette om hvorfor biblioteket vier en hel uke til Japan og japansk kultur:
– De siste par årene har vi satset mye på ungdom. Som en del av satsingen har vi kjøpt inn mange japanske tegneserier. De ble raskt populære og da kom ideen om å ha et kurs eller et foredrag for ungdom om manga og anime. Ideen skjøt fart og før vi visste ordet av det hadde vi nok innhold til å fylle en hel uke. Selv om vi opprinnelig ville gjøre noe for ungdom, vil uka bli full av opplevelser for folk i alle aldre. Da vi skjønte hvor stort dette kom til å bli kjente vi behov for en samarbeidspartner og for oss ble det naturlig å kontakte Japans ambassade i Norge. Gleden var stor da de var mer enn positive til å samarbeide med oss, forteller Ditmansen.

Ambassadør og ordfører

– Lørdag 1. oktober blir det høytidelig åpning av Japansk uke i Tønsberg ved Hiroshi Kawamura, Japans ambassadør til Norge og ordfører Anne Rygh Pedersen.
I tillegg kan du få smakebiter laget av ambassadørens kokk, Motoki Ohata og høre japansk musikk med elever fra Tønsberg kulturskole. Utover dagen kan du oppleve karatefremvisning, Sadō: Japansk teseremoni, Japanske eventyr med Tiril Bryn og sumobryting med sumolandslaget. -Kanskje du tør å prøve deg som sumobryter?, spør Ditmansen entusiastisk.

Fra 21. september – 13. oktober kommer det en spennende utstilling til Tønsberg. Japans ambassade har lånt oss ulike kulturgjenstander fra Japan. Larsen oppfordrer alle til å sette av uka og benytte anledningen til å bli bedre kjent med Japan.

Kreavtive barn

– I høst starter vi noe helt nytt; Etter skoletid er et tilbud med kreative aktiviteter for alle som går i 5. – 7. klasse. Vi har stor tro på at dette vil fenge barna på mellomtrinnet, sier barnebibliotekar og medlem i programrådet, Kristine Andresen.

Biblioteket er for mange fortsatt byens storstue og med avdelinger både på Revetal og Tjøme har de et bredt tilbud til kommunens innbyggere. Programrådet får ofte henvendelser om arrangementer de finner interessante. Denne høsten har det resultert i en programserie om andre verdenskrig.
– På samme uke fikk vi tilfeldigvis to henvendelser om ulike arrangementer knyttet til andre verdenskrig. Tanken om å lage en programserie av dette kom raskt, forteller Larsen. Som sagt så gjort. Nå kan du oppleve historiene om Kvinner i krig, Tyske festningsverk i nærområdet og Da holocaust kom til Vestfold og Norge.
Hvis du lurer på hvor mange sider det er i høstprogrammet kan du finne det ut ved å gå inn på tnb.no eller ta med deg et program fra biblioteket når det slippes mandag 15. august kl. 12.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.