Høyest ledighet blant unge menn og innvandrere

31. mars, 2023

12:57

Ingen kommentar

Vestfold og Telemark har høyest arbeidsledighet i landet, og den er aller høyest blant unge menn og innvandrere. I mars var 5 000 personer registrert som helt arbeidsledige i Vestfold og Telemark. Dette utgjør 2,4 prosent av arbeidsstyrken, noe som er en liten nedgang i forhold til forrige måned.

Anders Anundsen, direktør i NAV Vestfold og Telemark.

– Selv om fylket vårt har høyest andel arbeidsledige i landet, er ledigheten lav- og det er mange ledige stillinger. Mens noen bransjer opplever utfordringer med å skaffe nok arbeidskraft, opplever andre det motsatte. Derfor er det viktig å jobbe langsiktig for å skape bedre balanse mellom etterspørsel og kompetanse i arbeidsmarkedet, sier direktør i NAV Vestfold og Telemark Anders Anundsen.

Ubalanse i arbeidsmarkedet
Helsesektoren er en av bransjene med behov for flere. I mars var det 227 utlyste stillinger som vernepleier, samtidig som kun fire vernepleiere var registrert som helt arbeidsledige. 289 ledige sykepleierstillinger var utlyst mens 22 sykepleiere var registrert som arbeidsledige.

Innen renhold var det annerledes. Her var 194 renholdsarbeidere registrert som arbeidsledige, mens 71 stillinger var utlyst.

Inkludering av ungdom og innvandrere er viktig

Arbeidsledigheten er høyest blant unge menn, og blant dem som kommer fra andre land enn Norge. For menn i aldersgruppen 20 til 24 år var arbeidsledigheten 5,2 prosent, mens andelen for innvandrere var 6 prosent. I begge gruppene var Vestfold og Telemark fylket med høyest andel.

– Ungdom og innvandrere er prioriterte grupper for NAV. Vi må samarbeide med næringslivet om å inkludere flere av disse i arbeidslivet, og på denne måten jobbe for å ta i bruk ledig kapasitet som vil bidra til å sikre et bærekraftig arbeidsliv i framtida, sier Anundsen.

Jobbmuligheter

Det var 3 286 utlyste stillinger i Vestfold og Telemark i mars. 864 av de ledige stillingene var sommerjobber, først og fremst innen helse og omsorg, men også en del serviceyrker.

Ulikt i kommunene

Det er stor variasjon mellom arbeidsledigheten i kommunene. Høyest ledighet er det i Horten, Skien og Kragerø, alle med 2,8 prosent. Lavest ledighet er det i Vest-Telemark med 0,3 prosent og i Fyresdal og Kviteseid med 0,8 prosent.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.