GROS UNIVERS: Ord og tekst er Gro Dahles univers, og da er det ikke rart hun holder forfatterkurs for Tekstuniverset. FOTO: Jorunn Solli.

Hun gjør forfatterdrømmen mulig

2. august, 2021

13:07

Ingen kommentar

Hva lukter tunga di? Hva smaker den som? Hvordan føles det å ta på tunga? Går du på skrivekurs hos Gro Dahle kan du regne med sånne spørsmål.

BENTE WEMUNDSTAD tekst

Foruten å tenke grundig over tungas egenskaper, tar hun med deltakerne på en guidet suggesjon, hvor deltakerne blir bedt om å beskrive det de “ser”. Hun setter dem også i gang med intuitiv skrift, der hånden kan gjøre akkurat hva den vil med pennen på papiret.

-Jeg sliter dem ut med 120 oppgaver gjennom kurset, og det er fordi at de skal bli så slitne at den logiske sansen slutter å protestere. Først da er man i en modus der man kommuniserer helt fritt uten hemninger, sier lærer ved Tekstuniverset, Gro Dahle fra Tjøme.

-Det handler om å slippe noen barrierer.

Ulike kurs

Hele karrieren hennes har dreid seg om det skrevne ordet, og den startet som lærer på forfatterkurs. For cirka 13 år siden fikk hun en henvendelse fra Jorunn Solli som ønsket skriveundervisning. Resultatet av undervisningen Solli fikk ble firmaet Tekstuniverset AS, og Gro Dahle har vært fast kursholder siden starten. Kursene hun holder har ulike temaer og er bygget opp etterhvert som det kom forespørsler. Noen ville ha en diktkurs, andre et prosakurs. Noen trengte å lære seg å skrive faglitteratur, andre igjen drømte om å skrive barnebok. Så er det bilde- og tekstkurs og tilbakemeldingskurs der deltakerne leser hverandres tekster og gir tilbakemelding.

FORBEREDER: 120 oppgaver hører til et kurs, og her sitter Gro Dahle og forbereder seg. FOTO: Geir Dokken.

Fulltegnet

Onsdag starter igangsettingskurset, eller Idéskriving, igangsetting, humor og dimensjon, som er kursets fulle tittel. Det er 25 timer langt, og går over tre dager på Borge Hotell på Husøy. Og for de som spontant fikk lyst til å melde seg på: Kurset er for lengst fulltegnet.

-Vi kan ha bare halvparten av deltakere nå mens det er koronarestriksjoner. Det vil si at det er 6-7 deltakere, så det blir jo ekstra tid per deltaker nå, sier Gro.

Igangsettingskursene blir fort fulltegnet, og det varierer hvilke kurs som er mest populære.

-I fjor var diktkursene mest ettertraktet, og i år ser det ut til at det blir prosa. Mange deltakere går på flere kurs, men ellers er det veldig ulikt hvilke typer mennesker som melder seg på. Vi har alle yrkesgrupper, og aldersspennet er fra 14 til 90 år.

Finne flyt

-Det har vært advokater og andre fagfolk med på ulike kurs, for de kan ha behov for å lære seg å bytte synsvinkel, beskrive ting med flere sanser og finne flyt i språket. Vi har også faglitterært kurs, og der kan det være for eksempel noen som skal skrive masteroppgave eller en prosjektbeskrivelse, sier Gro Dahle.

-Alle har et potensial for å lære seg sin måte å bruke språket på. Oppgavene jeg gir handler nettopp om det.

Gro Dahle forteller at det er morsomt å se hvordan deltakerne utvikler seg i løpet av et kurs. Det er mye nerver første gangen de skal lese opp en tekst og få kommentarer fra de andre. Det er bare lov til å gi positive tilbakemeldinger, noe som gir deltakerne beskjed om hva de er gode på, enten det er innledning, en replikk eller beskrivelse.

Terapi

Noe Gro Dahle ofte får høre, er at skrivekurset har en virkning langt utover det skrevne ord. For mange er det ren terapi.

-Noen brister i gråt, andre forteller at de ikke får sove om natten fordi oppgavene gjør at de må bryte barrierer. Med det dukker det opp ting de kanskje ikke har bearbeidet, så det er tydelig at denne måten å jobbe på får ting til overflaten, sier hun.

-Kanskje kommer det frem ting når vi jobber med synsvinkel og besjeling. Som å la en ting fortelle hvordan den har det.

Publiserte

Flere av kursdeltakerne til Gro Dahle har blitt publiserte, og hun kan stolt fortelle at Line Nyborg, forfatter av fire gode romaner, har gått på kurs hos henne.

-Mange andre også, både små og store tekster, sier Gro.

Vanligvis tar hun ikke på seg gjennomlesing av manus, for da ville hun ikke hatt en eneste fri time på døgnet.

-Jeg har gjort ett unntak, og det er for en 86 år gammel dame. Hun skriver et avsnitt hver dag, og sender meg. Dette leser jeg på senga om natta, og sender henne en tilbakemelding. Det er en nydelig historie, og jeg håper hun får det publisert når det er ferdig.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *