Husk lusesjekk etter ferien

17. august, 2021

07:38

Ingen kommentar

Ved skolestart og barnehagestart bør barna sjekkes for hodelus, selv om det ikke klør i hodebunnen.

–Hvis alle foreldre sørger for å sjekke barna sine for hodelus etter ferier, vil man redusere smittefaren mellom barn på skole og i barnehage, sier fagrådgiver Maren Hoff i Apotek 1, og legger til:

– Hodelus smitter fryktelig lett, spesielt mellom barn som leker.

Slik sjekker du barnet

Bruk en fintagget kam. Vær ekstra nøye bak ørene, i nakken og oppover mot issen hvor det er mest vanlig å finne egg og lus. En grundig sjekk bør ta rundt 15 minutter.

Legg et hvitt håndkle over skuldrene. Lus som faller ned på håndkleet blir da lettere å oppdage. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av.

Fukt håret godt, og bruk gjerne litt hårbalsam for å lette kjemmingen

Gre håret systematisk til hele hodet er gjennomgått, med rolige tak fra innerst ved hårfestet og helt ut i hårets lengde. Lusene vil falle ned på håndkleet eller klebes til kammen.

Undersøk både håndkleet og kammen underveis for lus og egg.

Håndkleet og kammen må vaskes ved 60 ºC eller fryses ned ved minimum -20˚C i minst fire timer for å drepe lus og egg. Det er viktig at dette gjøres mellom hver kjemming.

Dette gjør du om du finner lus

Finner du levende lus i håret er det viktig å komme i gang med behandling så snart som mulig.

–Det er også lurt å sjekke resten av familien, da hodelus lett sprer seg mellom personer med tett kontakt, forteller Maren Hoff.

Fagrådgiveren minner om at det kun er personer som har fått påvist hodelus som skal behandles med lusemidler, og at behandlingen må gjentas etter 8-10 dager.

–Det er også viktig å gi beskjed til skole, barnehage og nærmeste omgangskrets slik at de kan sjekke seg og sine. Barn kan dra tilbake til barnehagen eller gå på skolen dagen etter at første behandling med lusemiddel er gjennomført, sier fagrådgiveren.

Husk å koke eller fryse ned kammer

For å fjerne hodelus fra kammer og børster som har vært i kontakt med hodebunnen, må man enten vaske dem i varmt vann (minimum 60 °C) eller fryse ned (minst -20 °C) i 4 timer eller mer

– Rengjøring av klær, møbler og resten av huset er ikke nødvendig, men av hygieniske årsaker kan det være fint å vaske sengetøy etter at behandlingen er ferdig, avslutter fagrådgiveren.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *