Hvem har Klima blitt?

10. august, 2023

10:30

Ingen kommentar

Tekst og illustrasjoner:  Ragnvald Larsen, Ødekjæregutt

Klima  –  du har blitt et egennavn  – hvor er du? 

Hvilken bekledning velger du i ditt selskap,

for du har jo blitt personifisert. Fått deg et legeme. ”Persona”

Er du et vestlig legeme, som farer rundt og lager kulde eller varme? Som om ikke noe av det var her før.

Som en juridisk representant for jorden vår.

Selvutnevnt av de pengesterke – går du etter pengene, som Romerkirken alltid har gjort, for å gi plass til ytterligere produksjon til egen vinning – vil du bli makten som styrer?  Er det fortsatt helvetet som skremmer?

Før var helvete kaldt, nå er det blitt varmt.

Og forresten, hvem er ekspertene og forskerne dine? De ligger liksom inne i den grå tåka du omgir deg med.

Jeg roper på deg, Klima,  hvor er du – er du der?

Jeg kan ikke se deg – ikke høre deg.

Eksisterer du ikke? Vis meg hvor du er. Dine profitt-jegere fyker rundt i fylke, stat og kommuneadministrasjonene.

og skriker etter midler for å rasere naturen vår. Mitt nærmiljø. Som quislinger, har de blitt etter hvert og snart er du vel på børsen.

Hva godt kan det komme ut av det, kjære du, Klima?

Har du satt deg på Mytikas i Olympen, så vi ikke kan nå deg?  Det virker udemokratisk, Klima. Se bare hvordan det gikk med ”Lompa”, Olympen på  Grønland som fornyet seg.

Demokrati betyr at alle synspunkter må være representert.

Demokrit var ikke så veldig opptatt av det politiske, slik du heller ikke er. Men hans grunnlære tar du sterkt avstand fra forstår jeg. Det er lettere å kriminalisere motparten som ikke er enig,  for du har jo makta fått. Så du kaller dem nektere, noe du jo selv er, Klima. Dette behøver du ikke definere, fordi  du ikke er demokrat.

Det er en del paradokser her, Klima, som jeg gjerne ville snakke med deg om  –  så hvor er du?  Er du der hvor alle de brune jentene kom fra i sommer?

Og så lurer jeg på hvorfor du ikke stoppet issmeltinga for 13000 tusen år siden. Jeg vet det, for da kunne du ikke løpe rundt her oppe i berja og leke bajas. Alt ville vært is og snø. Og du ville ikke hatt noe publikum og heller ikke ski.

Tenk på det, Klima!

Er du bare en lett, grå tåkesky som forsvinner når det passer deg   –  da tviler jeg på din eksistens. Eller er du bare et sopelime bak døra. Du vet, Klima,  penger eller kvoter renser ikke lufta.  Det er det folket som gjør.

Er du redd for å stå frem  –  hvor er du  – Klima?

Taler du bare gjennom penger og kvoter?

Bare tenk på hva mennesket har påført andre mennesker og dyr i forbedringens navn, Klima, bare se på hva hirden din presterer på jakt etter egen vinning og aksept.

Kunnskap om temaet vil jeg snakke med deg om, Klima.

Ikke om teorier om hva andre skal gjøre, men med deg som nå er personifisert, Klima – Ikke om Soria Moria, men vegen dit ”demokratisk”. Dine aksiomer må du glemme. Jeg vet du ikke kommer, Klima. Du er et tåkeslott, en liten sky som driver over og blir borte.  Men du verden hvor mange løgner, angst og ødeleggelser av jorden du har skapt, som aldri kan heles. Vi lever av jorden og her skal vi bo. Mens du kjører den brente jords taktikk. Mefisto hos Goethe, men du har blitt Faust. Makten korrumperer, Klima, det regner jeg med at du vet.

Derfor vil du følge elvene hvor pengene renner og kapre dem før de forsvinner ut i havet eller før andre får kloa i dem.

Mye å passe på her, Klima, avsløringene ligger på lur oppe i fossen. Men du har vel demmet opp den, kjenner jeg deg rett. Kan du ane slutten på industrieventyret, Klima  hvis du ikke stopper den økonomiske vekstmodellen som har eskalert de siste 30 åra vil det ikke bli noe til noen.

De som har mest vil ikke kunne ta vare på det de har,  og de som har lite, har ikke noe å miste, Klima. Forstår jeg deg rett frykter du å bli sittende  igjen med ‘Svarteper’ og sort hav.

Hva var det Hitler sa til sine nærmeste på slutten; Hva syter dere for, tenk på meg når jeg møter min gud. De snakket om døden. Napoleon, og Hitler i sin tur, stolte på klimaet, når de gikk mot Moskva.

De tok feil  –  de  fleste soldatene frøs i hjel.

Kan du leve på jorden uten klima, Klima?

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *