Tekst og foto: Guri Haram
På den bilfrie øya Veierland jobber en blikkenslager – men det er på kafé.
Jesper Sørdalen fra Hogsnes i Tønsberg tilbringer sommeren på jobb i Dagros Kafé. Ved inngangspartiet er det et skilt som antyder at de selger is. Like bak står en stor ku som pynt.
– Min far, Geir Sørdalen, er eier, og jeg driver dette stedet. Jeg er på land som blikkenslager om vinteren fra midt i august og fram til påske, sier 23-åringen til BY Tønsberg & Færder.
Dagros åpner i påsken og holder åpent hver helg helt fram til skoleferien. Deretter er det fullt kjør for vertskapet til og med uke 33 samt de siste to helgene i august.
Ikke kjørefri
På starten av 1970-tallet fikk øya veilys enkelte steder.
– Selv om øya er bilfri, er den ikke kjøretøy-fri, smiler han.
– Næringsdrivende og fastboende får ha ATV-er og UTV-er til å frakte varer med. Det hadde ikke gått å bære alle varene opp. Ja, og så er det mange trillebårer. Alle hyttene har som regel hver sin trillebår.
Trillebårene er det første du ser når du ankommer land etter å ha tatt ferjen over vannet. De ligger vendt opp ned i høyden ved siden av grusveien. Dermed slipper de å fylles med vann etter en regnværsdag. Trille av gårde gjør de heller ikke.
Glemmer ikke kuene
I 1993 åpnet uteserveringen Dagros. I 2000 åpnet også en tennisbane rett ved kafeen.
– Det er rundt 70-80 fastboende her, og så er det mange mennesker her om sommeren. Jeg tror det er 450 hytter totalt. Øya er veldig sommerbetont. De som startet Dagros, drev originalt med melkekyr her ute. Når de ga seg med melkekyr, klarte de ikke helt å gi slipp på kuene. Dermed startet de kafeen Dagros, forteller 23-åringen og trekker litt på smilebåndet av en kukopp på disken.
Åpningstidene til kafeen er fra 12 til 19. De har både burgere og salat på menyen.
– Vi har også full skjenkebevilling, så her kan det være fest. Og så har vi is til de små. Ja, det går mye i is, sier han.
Selv er Jesper Sørdalen ikke fastboende. Men han benytter barndomshjemmet til mormoren som hytte.
– Oldemor og oldefar bygde det, opplyser han.
Arvet “Kalven Bar”
På kafeen har de nesten 20 deltidsansatte, men ikke like mange årsverk.
– Vi kjøpte stedet i fjor. Dette er første sesongen vi driver. Så det er en del her fra de forrige eierne. Som navnene ved knagger i taket. Der hang det ølseidler, og navneskiltet “Kalven Bar” er også fra tidligere, forklarer han.
Om sommeren liker han å bade mellom slagene. Den 4 kvadratkilometer store øya har cirka 17 kilometer med strandlinje.
– Vi har brygge, det er deilig å gå ned dit.
Dagros er godt besøkt om sommeren. Andre tilbud er Villa Veierland. Veierland Bakeri har vært stengt i sommer.
– Dagros er åpen cirka 90 dager i året. Mens Villa Veierland holder åpent stort sett hele året. Det er såpass mye med folk her om sommeren at det er behov for begge to og vel så det. Hyttefolk fra Oslo og Drammen er det en del av. Ellers er det mange med ordinære jobber som tar ferjen tidlig inn og ut i retning Sandefjord eller Nøtterøy. Hverdagen er ganske lik som hjemme, sier Jesper Sørdalen.