I år blir julestemningen ekstra viktig, i følge lykkeforsker

26. november, 2022

11:42

Ingen kommentar

Et sikkert tegn på østlendinger ønsker å komme i julestemning er at vi hører på julemusikk. I år har Sonos for første gang utviklet en algoritme, som måler når vi faktisk «skrur på julen».

 Algoritmen vår avslører at folk på Østlandet begynte å høre på julemusikk allerede i oktober. Tallene viser også at Norge ligger i verdenstoppen, når det kommer til å spille av julemusikk. Vi kan med sikkerhet si at nordmenn nå ønsker julen velkommen, sier Sabrina Krim i høyttalerselskapet Sonos.

 At nordmenn allerede nå ringer julen inn, kommer ikke som en overraskelse på psykolog og lykkeforsker i Folkehelseinstituttet, Ragnhild Bang Nes. Hun tror årets julefeiring blir ekstra viktig for folk med tanke på pandemiperioden vi har vært igjennom, dyrtid og uroligheter i verden.

– Julestemningen man kan få av julemusikk og andre gode opplevelser skaper et lys i mørke, vinter og dystre samfunnsforhold. Julen kan ikke endre verdenssituasjonen, men den kan virke som en motgift og dempe stress, styrke oss i den utfordrende hverdagen og bidra til at vi står sterkere. Julen og stemningen den gir oss, kan bidra til å forandre hvordan vi møter verden og utfordringene, forklarer Bang Nes.

Viktig kilde til hverdagslykke

I en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet YouGov for Sonos kommer det frem at østlendinger setter stor pris på musikksjangeren. Hele 2 av 5 svarer at julemusikk gjør dem glade, og 74 prosent svarer at julemusikk får dem i julestemning. Mange synes også at juleforberedelsene blir morsommere med julemusikk. Ifølge lykkeforskeren er julen en høytid med tradisjoner, ritualer og minner som utløser sterke følelser i oss.

– De fleste har gode minner fra julefeiringer gjennom livet. Julemusikken vekker de gode følelsene i oss. Den minner oss om julen som kommer og som vil gi oss en pause fra dagliglivets stress og rutiner og gi tilgang på hygge, samvær, fellesskap, ro og nærvær – de viktigste kildene til hverdagslykke, sier hun, og legger til:

– Disse positive opplevelsene utløser et arsenal av signalstoffer i hjernen som gir helsegevinster, motivasjon, styrker oss i møte med belastninger og løfter humøret.

Nordmenns julefavoritter

I undersøkelsen til Sonos ble det norske folk også spurt hvilken lyd som betyr jul for dem. Da var lyden av bjeller en klar vinner, mens julemusikk og kirkeklokker kom på henholdsvis andre og tredjeplass.

– Sonos sin S.A.N.T.A.-indeks viser at ingen kan måle seg med 90-tallets juledronning Mariah Carey og låta «All I Want for Christmas» – en låt som spiller på alle strengene og bjellene, sier Krim.

Rett bak Carey er Michael Bubles «White Christmas» og Chris Reas «Driving Home for Christmas». Det bekrefter at internasjonale klassikere har fått godt fotfeste blant nordmenn. Indeksen viser også at Nils Bechs «O helga natt» scorer godt

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *