Christine Caspersen, Huseiernes distriktsleder i Vestfold. Foto: Huseierne

I denne Vestfold-kommunen er det dyrest å bo

12. oktober, 2023

18:52

Ingen kommentar

Færder er fortsatt den dyreste kommunen i Vestfold. Bokostnadene i Vestfold-kommunene har steget med over 20 prosent fra 2022 til 2023. Økningen er stor i alle de andre kommunene i fylket. Utviklingen uroer den lokale distriktslederen i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

– Det er blitt veldig dyrt å eie egen bolig. Kostnadene er skyhøye. Det er grenser for hva husholdningene kan klare. Vi frykter de høye bokostnadene vil true den norske boligmodellen, sier Christine Caspersen.

Det er store forskjeller mellom kommunene i hva det koster å bo. I Vestfold er Færder den dyrest foran Tønsberg og Holmestrand. Larvik er rimeligst i fylket. Hele 25.000 kroner skiller den dyreste og billigste kommunen i fylket. Dette viser ferske tall fra den årlige Bokostnadsindeksen fra forbrukerorganisasjonen Huseierne.

Dyrtid for boligeiere

I Færder har bokostnadene steget 24 prosent på ett år. Det betyr at det i snitt er 37.000 kroner dyrere for innbyggerne å bo der. Vestfold kjennetegnes av at kommunene er ganske like. Alle kommunene har en økning på 18 til 24 prosent fra i fjor.

Huseiernes bokostnadsindeks inkluderer:

  • Eiendomsskatt
  • Kommunale gebyrer
  • Energikostnader
  • Rentekostnader
  • Forsikring
  • Vedlikeholdskostnader

Ber politikerne bremse kostnadsveksten

Også neste år fortsetter bokostnadene å stige. I 2024 øker de med 12 prosent på landsbasis, ifølge prognosene i Huseiernes Bokostnadsindeks. Det er renter, kommunale avgifter, eiendomsskatt og økte priser som særlig bidrar til dette.

– Den norske boligmodellen hvor folk flest får mulighet til å eie sitt eget hjem bidrar til mindre forskjeller og bedre formuesfordeling. Den er i fare om den drastiske økningen i kostnadene for å eie og ta vare på egen bolig fortsetter, sier Christine Caspersen i Huseierne.

Hun har en oppfordring til lokalpolitikerne i Buskerud:

– Nå må de nyvalgte kommunestyrerepresentantene huske på situasjonen til vanlige boligeiere. Vi forventer at de tar hensyn til husholdningene når de legger sine budsjetter, og ikke øker avgiftsbyrden mer enn det som er absolutt nødvendig.

Hun mener lokalpolitikerne blant annet må sørge for at det er effektivitet i kommunal drift, slik at de kommunale avgiftene ikke bidrar til ytterligere forverring av husholdningenes hverdag.

Vedlikehold nedprioriteres

Den kraftige økningen i boutgifter påvirker også i hvilken grad nødvendig vedlikehold blir prioritert.

– Vi ser at husholdningene har redusert vedlikeholdet på boligene sine. Dette har sammenheng med at de andre bokostnadene har økt kraftig og at vanlige boligeiere ikke lenger har råd til å vedlikeholde boligene på samme måte som før. Dette bekymrer oss, sier Christine Caspersen.

Dette er sjette år på rad at Huseierne legger frem Bokostnadsindeksen som viser hvor mye det koster å eie og bo i sin egen bolig.

Så mye koster det å bo i kommunene i Vestfold

Kommune 2022 (kr) 2023 (kr) Endring 2022-2023
Færder          152 078          189 071 24 %
Tønsberg          147 649          182 445 24 %
Sandefjord          139 455          169 031 21 %
Horten          143 345          173 153 21 %
Larvik          136 576          163 508 20 %
Holmestrand          148 653          175 822 18 %

Bokostnadene er beregnet for en vanlig enebolig på 120m2, og omfatter, eiendomsskatt, kommunale gebyrer, energikostnader, rentekostnader, forsikring og vedlikeholdskostnader.

Kilde: Huseiernes bokostnadsindeks 2023. Tallene fra SSB, Finans Norge, Nordpool, Norges Bank og NVE. Beregningene utført av Samfunnsøkonomisk analyse for Huseierne.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *