TØFF I TRYNET: Smart 9000 deler en dyp tanke med Broder T. Evig Poesi er ute med ny skive.

I krig og kjærlighet

31. januar, 2021

10:34

Ingen kommentar

Med to tredjedeler av besetningen fra Tønsberg rapper Evig Poesi om livets mange kontraster. I november kommer de med sitt første fulle album.

TRI D. NGUYEN tekst og foto

– En gang kom ei jente opp til meg etter en konsert og fortalte at musikken vår hadde betydd mye for henne i en periode hvor hun hadde det kjipt, sier Jon Petter Etnestad aka Smart 9000.

– Jeg tror ikke det finnes en eneste artist som ikke blir inspirert av å høre noe sånt.

Kontraster

Etnestad, Hans Ivar Stordal og Torstein Wold i Evig Poesi sitter på Café Sør i Oslo en lørdags ettermiddag. Siden hip-hop-trioen startet opp for vel sju år siden har de gitt ut to EP plater og holdt en drøss av konserter. I november kommer deres første fulle album som har fått navnet «I Krig og Kjærlighet».

– Det er en ganske pompøs tittel, men det er mange kontraster i livet og vi vil presentere alle sidene, sier Stordal aka Dyp Tanke.

Skiva er spilt inn i ledige stunder i en leilighet på Grünerløkka i Oslo. Det har tatt dem to år å fullføre og det er skiva preget av.

– Det er en historie om å finne seg selv. Det høres kanskje litt klisjéaktig ut, men den handler om det vi selv har gjennomgått og om to veldig innholdsrike år av vårt liv, sier Stordal.

Andre verdier

I et miljø som er mest kjent for å snakke om damer og dop, proklamerer Evig Poesi melk fremfor øl. De skiller seg ut blant de norske hip-hop artistene på flere områder. Da de startet opp ble de fort kjent som det «kristne hip-hop-bandet». I dag er de lei betegnelsen og bare Stordal og Broder T gjenstår som troende.

­- Nevner du Gud i Norge i dag blir du stemplet med en gang. Vi har aldri ønsket å identifisere oss med «kristenmusikken», sier Etnestad.

Men Evig Poesi er definitivt snillere enn mange av sine kollegaer.

– Det er mange som rapper om ting som ikke har grobunn i virkeligheten. Vi kommer med andre verdier som er annerledes enn det man finner i norsk hip-hop i dag, sier Wold aka Broder T.

Evig Poesi beskriver seg selv som science fiction blandet med litt overromatiske dikt fra 1800-tallet, tillagt 70-talls visepop og gamle vinylskiver og en dose Jazy. Musikkmessig fremstår de som gjennomtenkte og intelligente, melodiøse og jazza.

– Jeg lager beats ut i fra en følelse og en tanke som jeg håper at de som lytter også vil få kjenne, sier Etnestad.
– Hip-hop er en sjanger med veldig fastlagte rammer. Det kan ha en positiv effekt ved at vi blir veldig konsentrert på å gjøre det beste ut i fra gitte rammene, sier Stordal.

Som alle andre hip-hop artister sampler de musikk fra andre skiver, men i motsetning til en del band som baserer en hit på at lytterne skal kjenne igjen musikken de sampler fra er Evig Poesi bevisst på å bruke samplingen aktivt for å skape nye beats og melodier.

Som alle hip-hoppere med respekt for seg selv og kunsten de driver med, har også Evig Poesi artistnavn. Smart 9000 er futurisk, litt Petter Smart og litt Cyborg. Dyp Tanke har tatt navnet fra datamaskinen som vet svaret på meningen med livet i ”Haikerens Guide til Galaksen”. Og Broder T… vel, han ble bare kalt det fra første stund.

Haugarock

Tønsberg har dyrket frem mange kjente artister opp gjennom tiden. Guttene i Evig Poesi skylder på de fine sommermånedene og den kjedelige vinteren. For seks, sju år siden var hip-hop-miljøet stort i Tønsberg. På Haugarock ble det arrangert konserter og jams. Evig Poesi er et resultat av miljøet de vokste opp i Tønsberg, med en tredjedel av besetningen fra andre siden av fjorden.

– Vi var heldige. De som drev Haugarock var veldig engasjerte og hadde mye energi, forklarer Etnestad.
– Når jeg tenker tilbake på Tønsberg for en fem seks år siden, tenker jeg på et busskur med sånn våt, kjip snø du bare finner i Tønsberg. Jeg tror mye av grunnen til at vi begynte å rappe var fordi bussen hele tiden var forsinket.

Tøff i trynet: Smart 9000 deler en dyp tanke med Broder T. Evig Poesi er ute med ny skive.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.