I Norge er antall lårhalsbrudd hos de eldre blant de høyeste i verden

24. januar, 2022

15:06

Ingen kommentar

Det registreres rundt 9.000 hoftebrudd årlig bare i Norge. Men det mest alarmerende er at statistikken, samlet av tidsskriftet Sykepleien, viser at opp til 24 prosent av pasientene med lårhalsbrudd dør innen ett år etter skaden. Nå lanserer Picomed et nytt og revolusjonerende airbag hoftebelte som forebygger hofte- og lårhalsbrudd.

kader etter fall utgjør nesten halvparten av alle ulykkesdødsfall, viser statistikken fra tidsskriftet Sykepleien.

– Slike ulykker må forebygges hvis helsetjenestene skal kunne holde hodet over vannet, sier overlege Ruth Aga ved Skadelegevakten på Oslo universitetssykehus.

– Det skjer ofte om natten i forbindelse med dobesøk. Inntrykket er at mange faller i det de skal reise seg fra toalettet. I tillegg skjer mange uhell på veien mellom sengen og toalettet, forteller Ruth Aga.

Både en betydelig besparelse og en stor helsegevinst

I følge sykepleien.no er hoftebrudd en av de mest kostnadskrevende diagnosene i Norge. Et gjennomsnittlig hoftebrudd ble for ti år siden beregnet å koste cirka 540.000 kroner bare i løpet av det første året, og det koster nå sannsynligvis totalt mer enn 1 million kroner per brudd. Det vil si en samfunnskostnad på 9 milliarder kroner årlig!

Et forebyggende hoftebelte

Hip’Guard airbag hoftebelte forebygger hofte- og lårhalsbrudd. Beltet festes rett over hoften, og vil blåses opp automatisk når et fall detekteres, for å beskytte hoftebenet. Hip’Guard gir brukeren en god trygghetsfølelse, gir god bevegelsesfrihet og er enkel å bruke.

Anatomisk utformet

Hesteskoformen på airbag-puten beskytter den øvre delen av lårhalsen ved at puten blåses opp rundt hoftebenet på den siden brukeren faller. Og dermed spres kraften i sammenstøtet rundt på hele hoften og ikke direkte på hoftebenet. Se illustrasjon. Airbag-puten reduserer støtkraften med mer enn 86 prosent, noe som naturlig nok bidrar til å minske antall hoftebrudd vesentlig.

Hvem er hoftebeltet utviklet for?

Beltet er utviklet for å sikre eldre personer som lever med risiko for fall i omsorgsboligen, på sykehjemmet eller i eget hjem. Beltet gir også en ekstra trygghet for personer som er i rehabilitering, og ikke minst for personer som har Parkinsons sykdom.

Trygghet for alle involverte parter

  • Våre eldre er beskyttet, blir mer selvstendige og aktive. De føler seg tryggere når de beveger seg rundt.
  • Familien føler seg trygg når de vet at deres kjære er tryggere.
  • Omsorgspersonene rundt de eldre kjenner på mindre stress, kan senke
    skuldrene og har mer tid til beboerne.
  • Helseinstitusjonene har færre brudd og færre direkte og indirekte utgifter.

Dette er produsenten som har utviklet Hip’Guard

Helite ble grunnlagt i 2002, og det første prosjektet var å utvikle airbag-løsninger for hang gliding. Senere har det franske selskapet utviklet og produsert airbag-løsninger til både hesteryttere, motorsykkelførere, snøskuterførere, skikjørere osv. Under de Olympiske leker i London i 2012 brukte 14 landslag airbag-utstyr fra Helite. Vi hos Picomed er stolte av å kunne representere Helite og Hip’Guard her i Norge.

Dette er Picomed

Picomed AS er en av landets ledende bedrifter innen hjelpemidler for eldre og funksjonshemmede. Selskapet holder til ved E18 på Brokelandsheia i Gjerstad kommune. Picomed-gruppen består for øvrig av Picomed Teknikk Lyseksperten AS, Picomed Mobility AS, Picomed AB og det britiske selskapet ITS Designs Ltd. Picomed gruppen forventer i 2022 en omsetning på 100 millioner.

Etter over 30 års fartstid kjenner Picomed hjelpemiddelbransjen svært godt, og kan i dag kalle seg et veletablert kompetansesenter for brukervennlige hjelpemidler.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *