MED STAMTAVLE: Hellig birma kattunger. Selges med stamtavle. Fullt navn på selger, som er en anerkjent oppdretter i Nedre Eiker. Pris: Flere tusen kroner mindre enn de med helt ukjent opprinnelse.

– Ikke kjøp dyre «rase»-katter på Finn

5. august, 2021

09:53

Ingen kommentar

Dyrebeskyttelsen advarer mot en alvorlig trend: kattunger som selges som rasekatter, men uten papirer. Det kan være verre enn å kjøpe katten i sekken.

MARIANNE BERGVALL tekst

For når en kjøper en rasekattunge uten papirer, kan en være med på å støtte oppunder trenden som brer seg i Europa: handel med dyr, fordi både katter og hunder har blitt mangelvare, og dermed lukrativt. Og bak fasaden kan det vise seg helt forferdelige forhold for dyrene.

Nordmenn er dyre-elskere, og koronaen med mere hjemmetid og familiekos har ført til en eksplosiv etterspørsel etter kattunger. Det er ikke mange katter som ligger på finn.no, og de fleste forsvinner fort.

Favoritter på finn.no

74 personer har lagt disse til som favoritt. Styremedlem Maria Myrland i Norske Rasekattklubbers Riksforbund sier at kombinasjonen høy pris og ingen papirer bør få alle varselklokkene til å kime.

– Etterspørselen etter kattunger har gjort at selv blandingskatter selges til skyhøye priser, og rasekatter uten papirer kan ofte selges dyrere enn det registrerte oppdrettere tar for en rasekatt. I dag kan høy pris uten papirer være et kjennetegn på at noe ikke er som det skal.

Maria Myrland er også medlem av avlsrådet i NRR, og de er svært bekymret over det de ser på nettet.

– Hos de aller fleste oppdrettere er det ventelister, på grunn av en ekstrem etterspørsel. Det har gitt fritt spillerom til useriøse aktører, som kanskje ikke har noen tanke for dyrevelferd, men som bare ser det som en lukrativ business. Det er de useriøse som forlanger en grisedyr pris for en katt uten papirer. En vet for det første ikke om man får en rasekatt i det hele tatt. Noen av disse avlskattene som brukes er fra utlandet og kan være lovlig importert, mens andre har helt ukjent opprinnelse, og de kan ha hatt det helt forferdelig.

– Hva bør folk gjøre da, for å være sikker på å få en katt som har hatt det bra?

– Det aller viktigste er å komme hjem til de som har kattungene, få se hvordan de har det, hvordan kattemamma har det. Noen prøver seg med at de ikke vil ha folk hjem til seg på grunn av korona, men det er det mulig å løse. Folk må aldri finne på å kjøpe en katt hvor selgeren vil møte kjøperen på en bensinstasjon eller en parkeringsplass. Og det er ingen grunn til å betale for mye for en rasekatt – da er det bedre å sette seg på en venteliste hos en registrert oppdretter, sier Myrland.

Dyrebeskyttelsen advarer

– Dyrebeskyttelsen Norge er veldig bekymret for det vi ser på Finn, sier daglig leder Åshild Roaldset.

ADVARER: Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, sier at de er svært bekymret over den trenden de ser på Finn, med skyhøye priser på kattunger, og spesielt de som ikke har papirer.
Foto: NMBU/Håkon Sparre

– Handel med hunder og katter har blitt en av de største kriminelle aktivitetene i Europa, og har skapt et omfattende smuglermarked. Når slike nettverk blir avslørt, har det blitt avdekket at dyrene lever under helt forferdelige forhold. Noen kattunger er stjålet og blir smuglet over grensene ulovlig, men det er også rovdrift på kattemødrene. De avler kattunger helt uten omsorg for dyrene.

Roaldset foreller at det er flere årsaker til at dette markedet har oppstått – blant annet at dyrevelferden har blitt bedre:

– Vi har et helt annet dyrehold enn for 20-40 år siden, da det ikke var så vanlig å kastrere hunkatter. Mange ble drektig uten at det var planlagt, og når folk ikke fikk gitt bort kattungene, kunne de bli hjemløse, hvis de ikke ble avlivet. De fleste katteeiere har heldigvis en helt annen ide om hvordan katten skal ha det i dag. Det har resultert i at det er vanskeligere å få tak i kattunger deler av året. Jeg anbefaler ingen å kjøpe overprisede katter, for det kan bety at kattene har vært utsatt for dårlig velferd. Det er viktigere å gi et hjem til katter som trenger det, og det finnes tusenvis av friske, kosete katter hos våre lokalavdelinger som trenger et nytt hjem, sier Roaldset.

Lukrativ smuglervare

Styreleder for Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Drammen og omland, Aud Vogt Johansen, kan skrive under på alt som Roaldset har sagt.

– Det er veldig mange som vil ha en katt, samtidig som markedet er støvsugd for kattunger på denne tiden av året. Vi så for eksempel en 17 år gammel jente som la ut helt alminnelige huskattunger på Finn, for fem tusen kroner stykket, og fikk solgt alle sammen. Sånt blir lagt merke til, og har gjort katter til en lukrativ handelsvare. Når det ikke finnes kattunger, dukker de opp som vil avle på det som kan krype og gå, og bruker dyrene som fødemaskiner, uten hensyn til dyrene, sier Vogt.

Men det er i beste fall. For i verste fall blir de ulovlig smuglet inn i landet, med ukjent opprinnelse.

– Det må vel ha blitt mindre av det nå i koronatiden når det ikke er så lett å kjøre over grensen med bil fra utlandet?

– Å, de klarer å få det til likevel, sier Vogt.

– De taper munnen og labbene på dyrene så de ikke skal gi lyd fra seg, og gjemmer dem i bagasjen eller under seter. Det er helt grusomt det de kan bli utsatt for, og ikke alle overlever transporten, sier Vogt, og oppfordrer: Er man ute etter en rasekatt skal man i alle fall ikke kjøpe fra en useriøs selger som ikke vil la deg komme hjem og hilse på kattungen og kattens familie, og heller ikke tilbyr papirer. Da kan man ikke vite om det er å gi støtte til en omfattende dyremishandling, som bare gjør problemet enda større.

Nytt hjem

For de som bare ønsker seg en katt, kan Dyrebeskyttelsen få drømmen til å gå i oppfyllelse. For der er som regel aldri mangel på katter som trenger nytt hjem, sier leder Vogt.

– Vi hjelper i utgangspunktet hjemløse dyr, men vi tar også imot dyr fra politiet, Mattilsynet og kommunen hvis vi har kapasitet. Det kan være folk som kommer på sykehjem, det kan være folk som har vært utsatt for en ulykke eller omkommet. Det er langt fra sånn at katter som trenger omplassering har hatt det vondt, sier Vogt, som oppfordrer interesserte til å ta kontakt.

– Du finner oss på Dyrebeskyttelsen Norge og vi er også på Facebook, sier hun.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *