Skattekrimsjef Erik Nilsen advarer. Foto: Andreas Agasøster Vatnøy

– Ikke kjøp håndverkertjenester på døren

15. september, 2022

07:57

Ingen kommentar

-Sier du ja til slike tilbud kan det bli en dyr affære, i tillegg risikerer du å bidra til å støtte arbeidslivskriminalitet, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.

Skatteetaten har de siste tre årene reist ut til boligstrøk over hele landet og delt ut brosjyrer som gir deg gode råd om hva du bør gjøre når hyrer håndverker. Totalt er det delt ut ca. 200.000 brosjyrer.

– Vi vil sterkt fraråde alle forbrukere om å kjøpe håndverkertjenester som tilbys på døra. Dette er aktører som bevisst unndrar skatt og avgift i millionklassen og utnytter arbeidstakere mens forbrukerne føler seg lurt og sitter tilbake med – i beste fall – dårlig utført håndverksarbeid. Det beste for deg som forbruker og for samfunnsøkonomien, er at du ikke kjøper tjenester av slike aktører, sier skattekrimsjef Nilsen.

Kontroll og veiledning

I tillegg til kontroll er veiledning av forbrukerne en viktig del av etatens arbeid.

– Du som forbruker bør sjekke mye mer enn at virksomheten har et organisasjonsnummer når du skal hyre håndverker. Offentlige etater og bransjeorganisasjoner har laget en grundig veileder som tar deg gjennom stegene på hva du som forbruker bør sjekke. Søk etter “Tettpå” eller klikk deg inn på skatteetaten.no/tettpa, forteller skattekrimsjefen.

Kan få store konsekvenser

Konsekvensene ved å bruke useriøse håndverkere kan bli stor.

– Kvaliteten på arbeidet som utføres er ofte tvilsom, og det finnes en rekke eksempler på at håndverkerne drar før jobben er fullført, og spesielt dersom kunden har betalt på forskudd. Betaler du over 10 000 kroner kontant, risikerer du å bli medansvarlig for manglende betalt skatt og avgift på arbeidet. Og dersom du med viten og vilje kjøper svart arbeid, risikerer du politianmeldelse, mulig straff samt inndragelse av verdien på “gevinsten” ved dette kjøpet, advarer skattekrimsjef Erik Nilsen.

Slik kjøper du håndverkstjenester trygt

I tillegg til Skatteetatens egen innsats har også det tverretatlige a-krimsamarbeidet aktivt arbeidet for både å advare forbrukere og kontrollere oppsøkende håndverkere. Mandag denne uken ble det kjent at politiet har siktet fire personer for hvitvasking i forbindelse med oppsøkende byggevirksomhet.

På skatteetaten.no/tettpa finner du en konkret veileder for hvordan du skal gå frem for å kjøpe håndverkertjenester. På handlehvitt.no kan du lese mer om hvordan du generelt kjøper tjenester trygt.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *