Ingen slår Porsche og Audi på lading – Tesla Y skuffer

7. februar, 2022

07:50

Ingen kommentar

BILDET: NAF ønsker at elbileiere skal få bedre informasjon om hvor raskt elbilene faktisk lader (Foto: Jon Terje Hellgren Hansen)

NAF og Motor har gjennomført verdens største elbiltest, hvor 31 nye elbiler ble testet for rekkevidde og ladefart. Testen viser at gjennomsnittlig fart under hurtiglading er langt unna den ladefarten som forhandlere ofte oppgir i reklamen.

Ladefart oppgis gjerne som «opptil» et visst antall kW, eller «maksimal ladeeffekt». NAFs ladetester viser at dette tallet forteller lite om den faktiske ladehastigheten til bilene.

Ladekurven forteller hvordan bilen lader

– Ser vi kun på ladetid er det Porsche Taycan 4 Cross Turismo og Audi e-tron GT som er raskest i testen. Dette er biler til over én million kroner. Premium-elbilene er ferdigladet på 20 minutter, sier Anette Berve, testansvarlig for elbil i NAF.

NAF har også regnet ut den gjennomsnittlige ladeeffekten hver bil oppnår under ladeøkten. Gjennomsnittlig ladeeffekt handler om hvor mye effekt du i snitt får når du lader batteriet fra 10 til 80 prosent.

– Gjennomsnittsfarten er gjennomgående mye lavere enn maksimal ladefart. Det er det ikke alle elbilister som er klar over, og dette har vi nå satt tall på, sier Berve.

– Målt på denne måten er det Mercedes EQA og EQB som leverer best, med henholdsvis 99 og 98 prosent av oppgitt maksimal effekt. Sammen med BYD Tang utgjorde dette de tre bilene som alle hadde en gjennomsnittlig ladeeffekt som lå på over 90 prosent av den oppgitte maksimale ladeeffekten, forklarer Berve.

I andre enden kommer Tesla Y, med en gjennomsnittlig ladeeffekt på bare 37 prosent av oppgitt maksfart. Kia EV6, Tesla 3 LR, IONIQ 5 hadde også under 50 prosent gjennomsnittlig ladeeffekt av oppgitt makseffekt.

Det er tredje gangen NAF tester ladehastigheten til elbilene på vinterstid.

– Mer eller mindre alle bilene i testen lader saktere om vinteren. Hvor mye saktere varierer, og vi ser at bilene som har forvarming av batteriet før hurtiglading har en vesentlig fordel, sier Berve.

Ber bilbransjen opplyse om ladetid og dele ladekurven

NAF har oppfordret bilbransjen til å dele mer sammenlignbare tall for rekkevidde og lading.

– Når det gjelder lading er vår klare beskjed at bilbransjen bør oppgi ladetid fra 10 – 80 prosent, og gjøre ladekurven lett tilgjengelig for kjøperne. Det vil gi forbrukerne sammenliknbare ladetall, noe de ikke får i dag, sier Berve

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *