Interiørstylisten tipser – slik skal inneplantene være i høst

25. september, 2023

18:27

Ingen kommentar

Høsten er her, og den bringer med seg spennende trender og mer innetid. Hele 64 prosent av nordmenn mener at planter bidrar til en rolig og harmonisk atmosfære inne. I høst skal de grønne innslagene i hjemmet være enkle å ta vare på, storslåtte og unike –  og gjerne ha et preg av farger og mønster, ifølge interiørstylist.

Høstens interiørtrender står i stor kontrast til den lyse, skandinaviske japandi-stilen som man har sett mye til i det siste, med lyse bruntoner som går ton i ton og som bringer med seg naturmaterialer og runde former, ifølge interiørstylist og planteentusiast, Marianne Kinder Haga.

– Interiørtrendene spriker i mange retninger denne høsten, noe som gjør det ekstra inspirerende. Det nye nå er som tatt ut fra den engelske landsbygda, der det er overflod av blomstrete mønstre i tapeter, møbler og tekstiler. Det spennende med denne trenden er at vi også velger planter som understreker stilen, og noe av det viktigste er den personlige stilen som reflekterer hvem du er, forteller Kinder Haga.

Unikt og personlig

Storslåtte planter med mønsterrike og unike bladverk vil være å se i mange norske hjem i år. Plantene kan gjerne være grandiose og høye, og ha store bladverk. I tillegg kan man forvente å se en økning i omfanget av planter med fargerike bladverk og ulike variasjoner innen gylne planter.

– Alocasia med sine nye og spennende sorter blir å se i mange norske hjem denne høsten. Ellers har jeg stor sans for Begonia med sitt mangfold og da særlig de som er prikkete, sier Kinder Haga.

Lettstelte inneplanter er også en favoritt og topper listene for planter som nordmenn er mest opptatt av, ifølge Plantasjens plantetrendrapport for 2023.

– Selv er jeg opptatt av å velge lettstelte planter, fordi det passer meg best. Svigermors tunge, Senecio, Sjømannstrøst og Fiolinfiken er noen av mine lettstelte favoritter. Ellers synes jeg det er veldig hyggelig å style med hvite orkidéer igjen, forteller Kinder Haga.

Hint av farger blant det grønne

Nå utfordres det grønne av fargeglede. Perioden vi går inn i nå bringer med seg mange praktfulle fargekombinasjoner, hvor vi de neste månedene kan la oss inspirere av naturens grønntoner og gultoner, samt en liten dæsj blått. Beige sandtoner er også høyaktuelle, fra de dype bruntonene til orange og lyserosa.

– Det er utrolig spennende at vi ser et større mangfold av planter med ulike mønstre og planter med blomster. Vi trenger alle å omgi oss med farger, og nå utover høsten kan man like gjerne pynte bordet med en frodig potteplante enn med snittblomster. Potteplanten har lengre levetid og kan være vel så dekorativ, tipser Kinder Haga.

Barbie core – med rosa toner, er en annen trend som har vært synlig helt siden i fjor. Trenden har gjort seg ekstra tydelig gjennom våren og sommeren i år, og ifølge interiørstylisten vil den være en naturlig del av norske hjem i høst:

– De rosa fargetonene som vi har sett en stund vil fortsatt være med oss. Stilen som tidligere kanskje kunne oppfattes som litt naiv og lite gjennomtenkt bærer nå preg av selvsikkerhet og lekenhet. Vi vil se rosafarger både som detaljer i interiøret og på utvalgte planter som for eksempel Caladium, Begonia og alpefiol, sier Kinder Haga.

Interiørstylistens beste tips til styling av høstens planter:

  1. Det dekorativt med høye grønne planter i store krukker der plantene har godt med jord. Da trives plantene bedre og krukkene blir et fint blikkfang i interiøret.
  2. Sett de mindre plantene samlet i grupper, og gjerne med potter som går ton i ton.
  3. Bruk miniplanter som hyggelig dekor på bordet. La det bugne! Sett de største plantene samlet som et midtpunkt med lavere planter rundt.
  4. Har du nok lys på badet vil en grønn plante være «prikken over i`en» på et baderom.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *