Jan Davidsen fra Pensjonistforbundet og styreleder Magne Tuxen i Nøtterøy Pensjonistforening.

Jan Davidsen på seniorbesøk

2. mars, 2023

10:50

Ingen kommentar

Jan Davidsen er leder i Pensjonistforbundet, og representerer 255.000 pensjonistmedlemmer i hele Norge, deriblant de 500 medlemmene i Nøtterøy Pensjonistforening. Onsdag var han på besøk i Teie arbeidskirke, der rundt 70 var møtt frem på åpen dag.

Davidsen fortalte de fremmøtte om Pensjonistforbundet kjernesaker og påvirkningsarbeid.

-Av en million pensjonister i Norge er 170.000 minstepensjonister. Økningen i trygdesatsene står ikke i samsvar med lønnsøkningen ellers i samfunnet. Faktisk er det et etterslep på 5.5 milliarder kroner i pensjon og trygd, sa han.

Lang pensjonisttilværelse

Pensjonistene lever lenger. Noen går av ved fylte 62 år, og det er slett ikke umulig at de har 30-40 år foran seg som pensjonister.

-Det er like lenge som mange yrkeskarrierer, sa Davidsen, og fortsatte:
-Vi må sikre det gode livet for menneskene i den fasen av livet også.

Blant andre saker Pensjonistforbundet kjemper for, er selvsagt tilstrekkelig omsorgstjenester til de som trenger det. Selv om 85 prosent av seniorene klarer seg uten hjelp fra offentlige omsorgstjenester, er den store økningen i antall pensjonister en utfordring.

-Det utføres flere årsverk av pårørende enn helseansatte, sa Davidsen.

Mottoet leve bra lengre innebærer også å mestre dagens samfunn med alt det digitale det innebærer. Pensjonistforbundet jobber mye med å løfte digital kompetanse, men også å sikre analoge løsninger.

-600.000 mennesker i Norge, og ikke bare seniorer, sliter med det digitale samfunnet. Hvis vi innser at ikke alle kan bli digitale, må vi ha gode analoge løsninger i tillegg, mener Jan Davidsen.

Martin Simensen fra Fairway Golfsenter.

Golfere lever fem år lenger

Martin Simensen fra Fairway Golfsenter på Nøtterøy har et samarbeid med Nøtterøy Pensjonistforening, og tar seg av golfspillende seniorer hver tirsdag. Det synes han er veldig morsomt, og skrøt veldig av innsatsen deres.

-Det er forsket på golf kontra helse, og det er et faktum at golfere lever fem år lenger, sa han entusiastisk.
-Det er ikke vanskelig  å lære, og det er en av de billigste idrettene som finnes.

-Vi koser oss veldig på tirsdager, sa Martin Simensen.
-Først tar vi noen runder i simulatorene, og deretter er det kaffe og vafler. Det er skikkelig moro å se hvordan de får mestringsfølelse etter hvert som de får det til, og en av de ivrigste golferne er Torolf på 91 år. I golf er alder ingen hindring!

Jan Helge Fosse fra eldrerådet i Færder kommune.

Spreke Nøtterøy-pensjonister

Jan Helge Fosse fra eldrerådet i Færder kommune kunne fortelle at Nøtterøy har en stor andel pensjonister. Av 27.165 innbyggere er 30.4 prosent over 60 år.

-Det er et høyt tall på landsbasis, sa Fosse.
-Men seniorene våre er spreke – hele 96,4 prosent bor hjemme, og 83,3 prosent av dem klarer seg uten hjelp fra det offentlige. Vi ser ikke på seniorene som et problem som må løses – vi ser på dem som en ressurs vi har.

Fosses innlegg handlet mye om planlegging for seniortilværelsen.

-Klarer du å gå i trapper om 5-10 år? Hva med dørstokker i huset dersom du trenger rullator?

Å komme seg rundt på Færder er heller ingen enkel oppgave for de som ikke kjører bil. Fosse kunne opplyse om at man kan bestille transport, og betale det samme som en bussbillett.

Vær med og lage avis

Sist ute på åpen dag var redaktør Bente Wemundstad i BY Tønsberg & Færder. Hun har vært på besøk hos Nøtterøy Pensjonistforening flere ganger, og har invitert seniorene til å lage artikler på lokalsiden Nøtterøy. Det har flere gjort, og flere har vist interesses for å gjøre det. Nå er det dannet et redaksjonsråd som møtes cirka en gang i måneden for å diskutere hvilke saker som bør belyses.

-I vår avis ønsker vi å få frem stemmer som ikke høres så ofte, sa hun.
-Det er viktig for samfunnsdebatten at folk deltar, uavhengig av hvilken gruppering de tilhører. Seniorene er en enorm ressurs som har mye og lang erfaring. De vil vi veldig gjerne ha med oss på laget.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *