NITO-president Trond Markussen.

– Jeg frykter for framtida. Dette vil få store konsekvenser

12. mai, 2022

12:26

1 kommentarer

– Jeg hadde ventet en større satsing på ingeniørkompetanse, både når det gjelder rekruttering av nye ingeniører og til etter- og videreutdanning, sier NITO-president Trond Markussen.

12. mai la regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett, som er regjeringens mulighet til å justere kursen midtveis i året.

Ikke nok penger til ingeniørstudier

Ifølge Markussen er norsk økonomi under stort press og det er mangel på arbeidskraft.

– Jeg er derfor bekymret for om Norge har kapasiteten til å gjennomføre de store løftene innen grønn omstilling og digitalisering, sier Markussen.

Han påpeker at dersom regjeringen skal lykkes med å skape en grønn industri, trengs det en tilsvarende satsing på kompetanse.

– Framleggelsen og behandlingen av revidert budsjett er en ypperlig anledning til å ta grep slik at regjeringens ambisjoner kan bli en virkelighet.

– Det tar tid å utdanne den kompetansen vi trenger, og derfor må vi starte nå. Det må komme mer penger til studieplasser innen ingeniør- og teknologifag, legger han til.

Stort behov for ingeniører og teknologer

NITOs behovsundersøkelse viser at virksomheter i alle sektorer sliter med å rekruttere den ingeniørkompetansen de har behov for.

  • 62 prosent av ingeniørarbeidsgiverne svarer at de opplever det som vanskelig eller meget vanskelig å få tak i den ingeniørkompetansen de er på jakt etter.
  • 43 prosent svarer at den største konsekvensen ved å ikke få tak i kvalifiserte ingeniører er at oppgaver ikke blir løst.
  • En rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse konkluderer med at Norge kommer til å trenge 40.000 flere arbeidstakere med IKT-utdanning fram mot 2030.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *