Luftig svev: Laila Elisabeth Løvenhjelm og Linn Huynh Mathisen demonstrerer slag og spark for sensei Frank Bruun og medelever.

Jenter som kommer, og jenter som slår

18. januar, 2021

10:18

Ingen kommentar

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2005.

Kampsport og selvforsvar er inn, også blant jenter, som har økt sin andel til nesten 40 prosent i Tønsberg Karateklubb.

TRI D. NGUYEN tekst og foto

På et tilfeldig besøk hos Tønsberg Karateklubb var det over femti prosent jenter på trening. Det er ikke helt uvanlig bekrefter sensei, Frank Bruun.

Han er en veteran innen kampkunsten, og har drevet med karate i over 25 år. Bruun har vært med fra Tønsberg Karateklubbs fødsel og kjenner klubben ut og inn.

Positivt miljø

– Vi må helt tilbake til 80-tallet for å se en slik popularitet, og andelen jenter er helt fantastisk, sier Bruun entusiastisk.

– Det er vanskelig å sette fingeren på hva vi har gjort riktig, men noe må det jo være. Vi har hatt et åpent og positivt miljø som kan passe alle, om de er kvinne eller mann, ung eller gammel, tykk eller tynn. Et annet poeng kan også være at karate som oftest gir betaling ut i fra kunnskap. Det er mer likhet mellom kjønnene, fordi filosofien er mer å kjempe mot seg selv framfor en motstander. Og nå i disse tider hvor de fleste idretter er så konkurransefokuserte kan det være en fordel for karateidretten, tror Bruun.

– Dette er trening med mening. Man trener kroppen samtidig som man lærer selvforsvar. Karate er både gøy og nyttig, sier Laila Elisabeth Løvenhjelm. Hun skryter av det gode miljøet og det sosiale rundt treningene.

­– Foruten godt miljø, kan Tønsberg Karateklubb tilby lærere av ypperste klasse, mener medelev Linn Huynh Mathisen.

Hun er meget fornøyd med Frank Bruun og resten av trenerteamet. Bruun er også hennes trener både på klubb- og landslagsnivå.

Karate Kid

Løvenhjelm og Mathisen tror at vestens fascinasjon av østens kultur de siste årene kan være en av årsakene til at jenter og gutter fristes til kampidretten. Deres sensei er enig.

– Film og media skal få mye av æren for populariteten. Vi fikk for alvor øynene opp for asiatisk kultur og kampkunst gjennom mediene i begynnelsen av 2000-tallet, og filmer som «Snikende tiger, skjult drage» tok Norge med storm, minnes Bruun.

Han sammenligner litt av ettereffekten til slike filmer med åttitallets Karate Kid filmer, som var til stor inspirasjon for slossglade unge gutter.

Karateklubben har hatt stor pågang i det siste, og teller i dag 180 elever. De har derfor skaffet seg egnede lokaler på Ringshaug, og ønsker gamle og nye lever velkomne.

– Klubben har et stort potensial, og fagmessig kan vi tilby lærere med over hundre år med erfaring til sammen.

Bruun mener det er perfekt å kombinere kampidrett med de tradisjonelle norske fritidsaktivitetene som fotball og håndball.

– Her lærer man kroppsbeherskelse og kroppsferdigheter. Du blir fysisk sterk og hurtig, noe som er en fordel i de fleste andre idretter. Snowboardere for eksempel har kjempefordel av å trene som oss, sier Bruun.

– Så hvorfor denne fascinasjonen for karate?

– Det er mye. Det som fascinerer meg er etiketten og disiplinen, selvkontroll og selvdisiplin. Karate er mer enn sport. Det er mystisk og har lange tradisjoner. Man kan utrykke seg selv med karate. Dessuten har vi flotte, estetiske, hvite drakter, sier senseien.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *