BIDRAGSYTER: «Berget jubileumsutgave 2021 – Tønsberg 1150 år» er ute i bokhandelen. En rekke lokalkjente skribenter har bidratt, blant annet Byavisas egen historieskribent – Espen Jørgensen.

Jubileumsutgave av Berget

5. august, 2021

07:51

Ingen kommentar

«Berget jubileumsutgave 2021 – Tønsberg 1150 år» er nå ute i bokhandelen. En rekke lokalkjente skribenter har bidratt med fornøyelige historier, hvorav vår egen mangeårige historieskribent – Espen Jørgensen.

BENTE WEMUNDSTAD tekst

–Det siste året har vært spesielt på flere måter. Pandemien har preget oss sterkt. Karantene, isolasjon og minimalt med reiser. I hvert fall ikke de lange reisene. Samtidig har dette betydd mer fokus på korte turer og oppmerksomhet på nære og hjemlige forhold, – mer oppmerksomhet på byen vår, og mer tid til å lese, for de som ønsker det, sier Thorleif Bugge, redaktør.

OMSLAGET: Omslaget til «Berget jubileumsutgave 2021 – Tønsberg 1150 år», som nå er ute i bokhandelen.

Stor interesse
Året 2021 er spesielt for oss: Det er Tønsbergs 1150-års jubileum. Derfor kommer årets utgave av Berget betydelig tidligere i år. En egen jubileumsutgave som vi i redaksjonen er stolte av, forteller Bugge.

–Redaksjonen merker stor interesse og pågang, både fra folk som venter på vår neste utgave og fra folk som vil skrive i Berget. Det er stas. I denne jubileumsutgaven har vi prioritert å få med et bredt spekter av temaer fra ulike historiske perioder. Jubileet er en gylden anledning til å velge ut og prioritere hvilke hendelser, personer, institusjoner og begivenheter som har vært med på å skape Tønsberg, sier Bugge.

Spennende og allsidige temaer
Skribenter som Einar Chr. Erlingsen, Espen Jørgensen, Dag Bruknapp, Thomas Nilsen, Jørn Magdahl, Per Olaf Lia og Tom A. Gjermundsen er noen av de som har bidratt med artikler til boka.

Jubileumsutgaven kan skilte med mange spennende og allsidige temaer, alt fra vikingtid og middelalder til seilskutetiden og lokal industri på 1800- og 1900-tallet. Også innblikk i byens fordums kulturliv og gamle sportshelter er noen av temaene boka kan by på.

Historien er uunngåelig
I 15 år har Byavisas egen historieskribent og journalist Espen Jørgensen skrevet lokalhistoriske artikler som har gledet mange lesere som har lært mye om Tønsbergs lange historie. Hva er det som er så fascinerende med historie?

– Historikere blir ofte spurt om hva som er nytten eller relevansen av å studere historie. Hvorfor i all verden spiller det noen rolle hva som skjedde for lenge siden? Svaret er at historien er uunngåelig. Den studerer fortiden og arven fra fortiden i nåtiden. Historie skal bidra til økt forståelse av sammenhenger mellom fortid, nåtid og fremtid og gi innsikt i menneskers tanker, liv og handlinger i ulike tidsepoker og kulturer. Historiebevissthet gir rett og slett grunnlag for refleksjon over egne verdivalg. Dessuten kan historie være utrolig spennende, fascinerende og underholdene. For mitt eget vedkommende er middelalderhistorie ekstra spennende. Middelalderen var ikke bare mørk og dyster som mange tror. Det var en spennende epoke som fostret mange spennende og fargerike personligheter. Det er ikke uten grunn at TV-serier som The Tudors, The Last Kingdom, Vikings og Knightfall har fenget mange, sier Jørgensen.

bente@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *