-Sjekk julepynten når du tar den fram. Hvis den er skadet kan den være brannfarlig. Da må du bytte den ut, sier, brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

Julebranner: Nordmenn har dårlige julelysvaner

14. desember, 2022

08:59

Ingen kommentar

Mange har gammel julepynt, vet ikke om de har trygge pærer og lar lysene stå på om natta. Det kan bli skjebnesvangert. – Folk vet ikke at de har farlig julepynt.

Hvert år ser vi at gammel belysning, dårlige ledninger eller dårlige produkter fører til brann i jula. Hvis pynten din er skadet, kan den være brannfarlig og må byttes ut, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

– Mange tar fram den samme staken hvert år og har masse nostalgiske minner til den. Det gjør at farlig pynt blir med jul etter jul. Sjekk pærer og ledninger når du tar fram pynten i år, sier Øren.

Bytt til LED-pærer

Flere branner kunne vært unngått hvis alle julelysene i de tusen hjem hadde LED-pærer. Disse avgir ikke varme, og brannfaren er dermed så godt som utelukket.

I en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende sier 1 av 3 av mer enn 1000 spurte nordmenn at de ikke har slike pærer i julelys som juletrebelysning, julestjerne eller julestaken.

– Jeg håper mange bytter ut gammel belysning i år og ikke tar sjansen. Jeg blir bekymret når 15 prosent ikke vet hvilke pærer de har i pynten sin, sier branneksperten.

Strømprisen påvirker julelysbruken

I undersøkelsen sier også 11 prosent at økte strømpriser gjør at de bruker mindre julelys enn tidligere år.

– Hvis det skal komme noe godt ut av strømprisene nå håper jeg det gjør at færre lar julelysene stå på om natta enn tidligere. Hele 3 av 5 svarer i Frendeundersøkelsen at de lar julebelysningen stå på når de sover eller når huset eller leiligheten står tom, sier Øren.

– Julebelysning skal ikke stå på når du sover eller det ikke er noen hjemme. Det er ingen unntak her. Julelysene bryr seg ikke om du er hjemme og kan oppdage en brann hvis de tar fyr, sier Øren.

Svimlende dyre brannskader

I 2021 økte erstatningene etter brannskader på norske hus og hytter med hele 12 prosent. Skadene kostet 2,8 milliarder kroner. Det var en økning i antallet skadesaker etter brann med mer enn åtte prosent fra året før.

– Brannskadene var bare 6,5 prosent av alle sakene som ble meldt inn på hus, hytter og innboforsikringer i fjor, men de sto for 30 prosent av erstatningene utbetalt av norske forsikringsselskaper, sier Øren i Frende.

Sjekk dette i dag

Branneksperten har noen klare tips som han håper du bruker allerede i dag.

 • Sjekk alle lys før du legger deg i kveld. Er det varmgang i kontakter eller koblinger? Da bør du bytte dem ut.
 • Begrens bruken av skjøteledninger og unngå seriekoblinger med flere skjøteledninger sammen.
 • Merker du at lysstyrken i en flerarmet adventsstake er ustabil? Det er et tegn på at noe er galt. Da bør du bytte pærene, eller hele staken.
 • Bytt gjerne til LED-pærer som ikke avgir varme.
 • Branntrygg julepynt i glass og metall er gode alternativ.
 • Slukk lysene når du legger deg eller går ut.

Ti tips for trygg julebelysning

Sjekk og slukk – det er ordene du må huske på når du skal gjøre julebelysningen trygg.

 1. Sjekk at ledningene er hele og at pærene fungerer på adventsstaken, juletrelysene og annen pynt du gjenbruker år etter år.
 2. Slukk alle lysene om natten – også når du ikke er hjemme.
 3. Sjekk at det ikke er varmgang i kontakter eller koblinger før du legger deg.
 4. Ikke la ledninger komme i klem i dører eller vinduer.
 5. Hvis lysstyrken i pærene i en flerarmet adventsstake er ujevn, er det et tegn på at noe ikke er som det skal. Da bør pærene skiftes.
 6. Følg alltid bruksanvisningen og ikke bruk belysningen til noe annet enn det den er beregnet for.
 7. Gammel juletrebelysning kan avgi høy varme. Kjennes de for varme ut, bytt dem ut.
 8. Aldri bruk lyspærer som er sterkere enn det julepynten er beregnet for.
 9. Det er brannfarlig å plassere adventsstjerner og flerarmede lysestaker inntil gardiner eller annen julepynt.
 10. Har du utendørs julebelysning? Husk å bruke skjøteledning som er ment for utendørs bruk.
  (Kilde: Frende Forsikring/Brannvernforeningen)

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *