Tekst og foto: Yngve Skomsvoll
Mens mange av butikkene er revet for å gi plass til nye Tolvsrød torg, holder en kaffebar fortsatt stand – bak gjerdene og gravemaskinene.
– Mange spør om når vi skal ut herfra, men det skjer ikke før i 2027. Vi blir værende i disse lokalene i tre år til, sier daglig leder Christina Otterbeck Brenna.
Anleggsarbeidet på Fyllpå har så langt ikke vært til hinder for kaffekosen. Snarere tvert imot, egentlig.
– Det hender at barn sitter i vinduet og følger med. Voksne også. De setter stolene sånn at de får best mulig utsikt mot anleggsområdet. Jeg har fulgt med, jeg også. Vi prøver å sette meg litt inn i hva det er de driver med. Så jeg synes jo selv at det er litt gøy også, sier 43-åringen.
Hjerte for Tolvsrød
Det verste bråket er over. Mest støy skapte sprøytingen av kalk ned i grunnen.
– Da de høye, svarte tårnene sto her, var det ikke så mange som satt ute, forteller Christina.
Men til tross for anleggsarbeidene, er det her Kaffe & no’ vil være.
– Det er så mange kafeer i byen, så der tror jeg ikke det er marked for flere. Og det er her jeg bor. Jeg har veldig hjerte for Tolvsrød, sier hun.
Christina har drevet Kaffe & no’ siden 2012. Først holdt hun til i et annet lokale. Da lå det et parfymeri der kaffebaren ligger i dag. Her har kafeen vært siden 2016.
Steam og stam
Opp gjennom årene har stedet opparbeidet seg mange stamgjester.
– Mange er på farta og som stikker innom oss innimellom andre ærender. Det er veldig fint for oss å ligge i nærheten av Norli og apoteket, sier hun.
Når BY Tønsberg & Færder er på besøk, nærmer det seg lunsjtider. Et jevnt sig av nye kunder kommer inn døra.
– Det er stor pågang her rundt lunsj. Vi har faktisk en ganske bra lunsjmeny, og planen er å oppgradere tilbudet. Jeg har investert i en god ovn, så vi skal blant annet få club sandwich tilbake på menyen, forteller Christina.
Ekte familiebedrift
To av stamgjestene, Petter Flaatten og Ole Jacob Røed, har rigget seg til ved et av vindusbordene.
– At man blir gjenkjent, er så hyggelig. En kafé som dette blir et fast holdepunkt i manges liv, en forankring i hverdagen, forteller Petter.
De to stamgjestene pleier å komme innom for å spise ostekake.
– Det er så fint med aldersspennet her. Og så er det hyggelig at det er en familiebedrift, synes Ole Jacob.
Bjørg Eva Otterbech er moren til Christina og hjelper til med serveringen.
– Jeg er på plass hver dag, jeg. Mannen min tar regnskapet, og barnebarnet mitt jobber her også, forteller Bjørg Eva.
Sveler fra Nordfjordeid
Utenfor har et gigantisk hull i bakken erstattet parkeringsplassen og bygget som huset Tolvsrødsenteret. Her skal det komme leiligheter og næringsvirksomhet – og etter hvert Kaffe & no’ på omtrent samme sted, men i flunkende nye lokaler.
– Vi trives veldig godt her vi er nå, men det skal bli fint å få et helt nytt lokale, mener kafésjefen.
Hun ville helst inn i Coop Extra-bygget, men der er det planlagt butikker.
– Jeg lurte en stund litt på om det ikke var plass til meg, innrømmer hun.
– Vi skal få inngang mot torget og uteserving, så det blir bra. Men det blir ikke før i 2029.
Spent på brakkeløsning
Kaffe & no’ skal beholde nåværende lokaler til 2027. Da skal kafeen midlertidig over i brakker.
– Det er jeg litt spent på, men jeg vet at det finnes gode løsninger for sånt. Vi satser på at det kommer til å fungere mens vi venter på de nye lokalene, sier Christina.
Hun har følgende tips til andre som går med tanker om å starte egen kafévirksomhet:
– Hold det litt enkelt. Det kan være lurt å ha litt enkle retter som det går relativt kjapt å lage og som er kjente og populære for folk flest.
Og kanskje finne én spesialitet, anbefaler 43-åringen.
– Vi har jo svelene våre, som faktisk er basert på en ekte oppskrift fra Nordfjordeid, avslører Christina Otterbeck Brenna.