Norsk hodekål er kalorifattig supermat og gull verdt for kropp og klode.
Vil du leve bærekraftig og oppnå en sunnere livsstil? Da er norsk hodekål din beste venn. Kål er alt annet enn kjedelig, du kan lage så utrolig mye godt med norsk kål som utgangspunkt, og i tillegg er den proppfull av vitamin C og fiber, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Vi har samlet våre beste kåloppskrifter. Den norske kålen i butikk er merket med Nyt Norge slik at du finner den lett.
5 ting om hodekål du kanskje ikke vet
Den ydmyke lille grønnsaken som spiller en birolle i mange retter, er faktisk proppfull av rik historie og imponerende fakta.
- Det er mye god mat i et kålhode
Hodekål er veldig allsidig og passer godt som eget fullverdig måltid eller som en frisk og sprø siderett. Muligheten er mange, og her har vi samlet noen gode tips til inspirasjon.
- Spis hodekål og få styrket immunforsvaret ditt
Hodekål er det vi vil kalle en næringspakke for kroppen. I tillegg til mye fiber er kål proppfull av vitamin C – mer enn hva du finner i en appelsin! Og i disse dager med pandemi og vinterforkjølelse så er det et smart valg å spise mer kål. Prøv en nydelig kålsalat til pizzaen eller lag en deilig coleslaw til burgeren.
- En bærekraftig Økonomi (yaki) rett
Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Bare det å dyrke og spise kål har lav innvirkning på miljøet og den har gode lagringsegenskaper. Grønnsakproduksjon frembringer lavere klimagassutslipp og mindre vannforbruk enn animalske matvarer. Hva med å prøve den deilige japanske retten Okonomiyaki? Vi elsker den, og kaller den gjerne Økonomiyaki fordi den er rimelig å lage, enkel og supergod.
- En kopp med kål inneholder rundt 20 kalorier
Kål har mye smak og lavt kaloriinnhold. En kopp med hakket hodekål inneholder bare 22 kalorier. Så bruk strimlet kål i pastaretter og opplev en ny, og sunn, vri på manges favorittrett spagetti carbonara. Denne må du prøve.
- Kål har eksistert i rundt 5000 år
Selv om kål dukker opp i mange deilige og moderne matretter, har viltvoksende kål eksistert i over 5000 år i det sørøstlige middelhavsområdet og ble bragt med til Europa rundt 600 f.Kr av keltiske nomader. Hodekål ble brakt inn til Norge av vikingene der den ble et viktig næringsbidrag i kosten.