Ordene tilhører Einar Chr. Erlingsen, styreleder i Stiftelsen Oseberg Vikingarv. Nylig ble treet som skal bli til kjølstokken på Gokstadskipet felt.
ESPEN JØRGENSEN tekst og foto
–Vi har leita i ett år for å finne et tre som hadde de rette linjene og den rette høyden, og det fant vi faktisk tilslutt rett utenfor byen, nærmere bestemt i skogen ved siden av Tomsbakken, sier en fornøyd styreleder.
Blir bygget på Vestfold-kjøl
Man lette altså i ett års tid i ulike skoger i Vestfold og Telemark for å finne det perfekte treet.
–Vi har noen kontakter i Tyskland som også fant et tre som egnet seg, men på grunn av korona-pandemien lot det seg ikke gjennomføre. Men så fant altså stamhusbesitter Nicolaus Wedel Jarlsberg et egnet tre i sin skog, og hva er vel bedre enn at Gokstadskipet får en kjølmast som er laget av ekte Vestfold-eik. Dette er en stor dag for oss i Stiftelsen Oseberg Vikingarv, sier en smilende Erlingsen, som også påpeker at man nå sparte 200.000 kroner, som det hadde kostet å få et tre fra Tyskland fraktet til Tønsberg.
–Dette er et godt egnet tre, sier stamhusbesitter Nicolaus Wedel Jarlsberg, som synes det er fint å kunne bidra med treet til det kulturhistoriske prosjektet.
–Hvor lang tid skal dere bruke før fullskala replikaen av Gokstadskipet står ferdig?
–Vi regner med å bruke fem-seks år på byggingen. Vi har ikke dårlig tid. Vi tenker at noe av det som er fint og moro med et slikt prosjekt er aktiviteten dette skaper på Vikingodden. Folk synes det er veldig moro å se våre båtbyggere i aksjon, samt alle de andre frivillige som bidrar. Vi har et levende vikingmiljø som både fastboende, gjester og turister synes er spennende, sier Erlingsen.
Det gamle eiketreet som skal bli kjølstokk på Gokstadskipet ble felt i strålende solskinn og himmelen var knallblå, noe som får tas som et godt tegn.
Størst av våre bevarte vikingskip
Det originale Gokstadskipet som er utstilt i Vikingskiphuset på Bygdøy, ble funnet i 1880 ved gården Gokstad i Sandefjord. Tidligere antok man at det legendariske vikingskipet skrev seg fra midten av 800-tallet, mens nyere dendrokronologisk datering av tømmer fra gravkammeret i skipet viser at det ble haugsatt i perioden 900-905.
Gokstadskipet har vært et hurtigseilende, havgående fartøy, og er det største av våre bevarte vikingskip. Skipet er 24 meter langt, 5 meter bredt og 1,70 meter dypt, og skipets deplasement er på 30 tonn.