Tekst og foto: Per-Espen Løchen
For fire år siden ble det klokkeklart for Kjartan (44). Urmakersvennen lot viseren peke ut veien da han åpnet sitt eget verksted for luksusklokker.
Nå jobber Kjartan Aastvedt og hans Perfekt Ur det klokkeremmer og tøy kan holde for å lykkes i klokkeservicebransjen.
Den dyreste klokka Kjartan har fått inn til service, var en Richard Mille verdt 2,6 millioner kroner – brukt! Men de til dels få klokkene husvikmannen selger fra butikken og verkstedet på Stensarmen, har ikke i nærheten av slike priser.
Servicedelen av bedriften står for over 90 prosent av omsetningen.
– Den dyreste servicen jeg har utført, kom på 35.000 kroner, forteller Kjartan til BY Tønsberg & Færder.
Lys i tunnelen
Men dyrtiden har rammet også klokkebransjen. De siste par årene har prisene for innkjøp av blant annet reservedeler eksplodert.
– Nå går det akkurat rundt. Vi klarer ikke å ta igjen prisøkningen i den andre enden. Enkelte komponenter er økt til det tredobbelte. Vi opplever også nedgang i antall jobber, forteller urmakersvennen.
– Om jeg skulle ha startet opp denne bedriften i dag, ville jeg neppe ha gjort det.
Et eksempel er et pleksiglass til Omega-ur. For to år siden kostet det 690 kroner ut til kunde. I dag ligger prisen på over 1.700 kroner.
– Men vi ser lys i tunnelen. Spesielt i luksussegmentet er det ingen nedgang å spore.
Av luksusklokker reparerer Kjartan mest på merker som Omega, Panerai, IWC Schaffhausen og Rolex. For luksusmerket Panerai med italiensk design og sveitsisk teknologi, er Perfekt Ur ett av to servicegodkjente verksteder i Norge.
– Selv om kursene i stor grad er gratis, følger store investeringer med en servicegodkjenning. Man forplikter seg til å kjøpe inn utstyr og deler til mange tusen euro. Det kan ta flere år å hente inn igjen slike investeringer, forklarer Kjartan.
I tillegg er det investert stort i flere maskiner og annet nødvendig utstyr. Klokkepoleringsmaskinen kostet 250.000 kroner og er ikke engang i nærheten av dyrest i klassen.
Fra mur til ur
Kjartan Aastvedt startet karrieren som murer. Mens han utdannet seg ved Teie Yrkesskole, ble han utplassert som lærling hos Dag Arne Nilsen, Lasse og Eivind Tellefsen samt byggmester Harald Langemyhr.
– Men knærne mine tålte ikke belastningen, så jeg måtte finne en annen yrkesvei. Å sitte på et kontor foran en dataskjerm dagen lang, fristet ikke. Da fant jeg i stedet veien til urmakerlinja ved Kongsberg videregående skole, forteller han.
Fascinasjonen for pirkete arbeid og små deler lå latent fra barndommen.
– Jeg fikk alltid et byggesett tidlig hver julaften for å ha noe å fikle med fram til pakkeåpningen. Jeg har nok alltid hatt en form for «bokstavkombinasjon». Men å demontere og montere alt fra klokkeradioer til ulike modeller, har alltid tilført ro.
Som urmakersvenn tryglet Kjartan til seg lærlingjobb hos Optura på Ramdal. Der forble han i 18 år – den siste tiden som fagansvarlig. Stadig kom det inn forespørsler fra kunder om service og reparasjon på klokker som Oprura ikke var sertifisert for.
Det startet en prosess hos Kjartan, som var ute etter nye utfordringer.
Hjemme i garasjen
Luksusklokkeprodusentene hadde begynt å stramme kraftig inn på kravene til salg og service. Både lokaler og utstyret måtte være etter stadig flere produsenters normer.
– Faglig var jeg trygg på å jobbe med luksusklokkene, men så lenge man ikke var sertifisert, fikk vi heller ikke kjøpt deler, forteller 44-åringen.
Gjennom kontakter i bransjen, fant Kjartan en egen vei til å skaffe deler. Etter avtale med arbeidsgiveren, begynte han å reparere klokker hjemmefra etter arbeidstid.
– Jeg så raskt at markedet var ganske stort. Selv om det fantes aktører som hadde sertifiseringene og førte merkene, ville kundene mine uansett gjerne ha meg til å reparere klokkene.
Kun tre aktører er i dag sertifisert for Rolex i Norge: Bjerke i Oslo, Lian i Trondheim og Askeland i Stavanger.
– Selv om jeg ikke har sertifisering, reparerer og utfører jeg service på Rolex også. En kontakt i utlandet server meg med delene.
Mange våkennetter
Perfekt Ur så verdens lys i august 2020.
– Det gikk med mange våkennetter for å bestemme seg. Tilfeldigvis ramlet jeg over en urmaker i Telemark som ville selge utstyret sitt. Da fikk jeg kjøpt mye oppstartsutstyr til en god pris.
Vennehjelp fikk han også til å sette opp et firma. Per Ivar Aas ved Vestfold Maritim, Jarle Sulesund i PCKasse og Erling Ruud Bergquist i Fastname ga tips, råd og støtte.
– Vi reparerer på langt nær bare luksusklokker. Det går mye i bytte av batteri, knust glass, ny rem på til dels rimelige klokker også. Veldig mye har jeg med merker som Seiko, Certina, Citizen og Tissot å gjøre.
Det går i service, vedlikehold og bytte av slitasjedeler. Polering er blitt en nisje for de litt dyrere klokkevariantene. Også reparasjon av hakk og andre skader i urkasser og på lenker, er en ekspertise Perfekt Ur tilbyr.
Kundene leverer sine kjære urverk fra hele norge og deler av Sverige. Reparasjonsintervaller på mellom fem og åtte år anbefales på mekaniske urverk.
– Kundene forventer et visst nivå på tjenestene, og det tilbyr vi nå. Men hadde de visst at for noen år siden så sto jeg og skrudde på klokker til over 100.000 kroner i garasjen hjemme, ville de kanskje ha droppet å bruke meg, sier Kjartan med glimt i øyet.