SØLV: Ikke noe for de som sliter med nattsvette.

Kokhet interiørmesse i Paris

19. september, 2023

12:12

Ingen kommentar

En svært varm interiørmesse i Paris er over og med temaet “Enjoy” som bakteppe, er konklusjonen at høsten blir både farge- og mønsterrik. Det er ingen grunn til å grave seg ned og deppe selv om de fleste opplever store utfordringer.

Tekst og foto: IFI

Konstante endringer ser ut til å ha blitt en del av vår nye hverdag, så det er bare å leve med det. Messens største trend er defintivt naturen. Den er god å ha når det er mye urolighet rundt oss.

Paris har alltid vært en inspirasjonskilde for resten av verden når det gjelder både mote, interiør, mat og kunst, og høstens store interiørmesse, Maison & Objet, var intet unntak. Vi ble møtt av et fargerikt univers med mye varme, lekenhet og godt humør. Og med 35 grader i luften ble det varmt i dobbel forstand.

PASTELL: Det var mye farger på Parismessen, både pasteller i disse fargene og mer fargesterke varianter.

Fargene

Det var tre hovedtendenser når det kom til farger: fargesterkt, pastell og kremfarget.

I vinter har vi sett et eldorado av farger, og du har sikkert også lagt merke til mye rosa og ikke minst den kulørsterke koboltblå her og der i det siste? Den har vært å se på både klær og interiørartikler, og i Paris holder den fremdeles stand. Blir det for mye med hele vegger og rom i denne fargen, kan det jo være morsomt med for eksempel en stol eller en lampe?

En nykommer som var å se overalt, var lilla. Både skarp lilla, lavendel og aubergine. Gjerne i kombinasjon med en litt gusjete gullbrun.

Grønn var også en gjenganger. Pastellgrønn, flaskegrønn og en variant med mer gult i seg.

Orange og aprikos har vi sett en del av det siste året, varianten som nå hadde overtatt i Paris, var en dypere og litt mer rustaktig variant, samt elementer av sølv.

Mye farger der altså. Hvis farger ikke er din greie, kan det kanskje være et alternativ å ha alt i lyse kremaktige nyanser? Det var nemlig også en tendens -men da bare det og ingen andre farger involvert. Hele rom i bare én farge, uavhengig av farge, var også generelt hyppig representert.

Tekstilene som gikk mest igjen på Maison & Objet denne gangen var lodne, ullaktige, lyse stoffer. Dette var å se på alt fra gulvtepper, til møbler og lamper. Dette går rett inn i norske hjem, og særlig på hytter i fjellheimen. Inspirasjonen så ut til å være hentet fra Norden flere steder, og kanskje særlig Norge. Med lyse tekstiler, umalte tremøbler og malte trevegger, var det lett å la tankene gå til norske gårder og fjellhytter.

Bruk det du har

Rosekelimer var den andre tendensen innen tekstiler, og hvis det ikke var representert i form av et teppe, så var det som bilde, mønster eller på klær. Håndarbeid står enda sterkere enn på januarmessen og det var også tydelig i butikkene i sentrum av Paris. Broderer du ikke selv, eller syr, hekler eller strikker, kan det nå være på tide å lære seg det. Eller ta frem noe gammelt du har liggende i et skap eller på loftet. Nå er virkelig tiden for å bruke gamle minner og historier. Det gir koselig og god stemning i en urolig tid. Passer det ikke inn? Det spiller ingen rolle. Uperfekthet er synonymt med kos og hygge, skal vi tro Pariserne. Matching trenger vi ikke å fokusere på.

Tre var det som nevnt også mye av. Umalt tre i form av bord, stoler og skjenker, og malt tre, gjerne i form av runde krakker som var malt med høyglanset maling.

Farget glass og mønstrete asjetter så vi overalt. Alt kombinert uten lover og regler for mix og match. Stilen er blanding av gammelt og nytt, så alt er lov.

LILLA: Den store fargen i Paris nå var lilla.

Mønster på mønster på mønster

Paris har alltid mer farger og mønster enn vi bruker her i Norge, men vi kan godt hente litt inspirasjon av det lekne interiøret der. Franskmennene, og spesielt Pariserne, er dyktige til å få interiøret til å danse. Striper, prikker, blomster, grafisk og alt på en gang. Lek deg og ha det gøy. Det å kombinere mye ulikt sammen gir jo også muligheter for å bruke rester som ligger bortgjemt i en skuff. Eller kanskje du kan klippe bort en ødelagt del av en gardin eller en duk, og sy puter av resten?

Uansett hva du liker, sørg for å nyte det og skap gledesstemning rundt deg og dine. Dét må nesten konklusjonen fra Paris være denne gangen. Men nyt det!

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.