Griller du en litt tykk burger, er det lurt å trykke ned en liten grop i midten av burgeren med tommelen. Gropen vil gradvis utjevne seg ved steking og det blir enklere å grille burgeren jevnt. Foto: MatPrat.

Kokkens triks for saftig burger på grillen

23. mai, 2022

08:40

Ingen kommentar

Skal du ha en skikkelig saftig burger er det viktig at du bruker godt kjøtt med nok fett. Burgeren trenger også å hvile like lenge som den ble grillet.

-Skal du lage burgeren selv er det viktig å velge en stykningsdel som har litt godt med fett. Vi skal gjerne opp i rundt 20 % fett. Høyrygg er en stykningsdel som er perfekt til burger fordi den har en god fordeling mellom kjøtt og fett, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

Du kan få hjelp til kverning hos slakteren din, men om du vil kverne selv så pass på at både kjøttet og kverna er kaldt. Da unngår du at fettet smelter bort når du kverner.

-Litt salt og pepper, eventuelt urter eller annet krydder, er det som trengs. Bland det raskt inn i kjøttdeigen, for du vil bevare kjøttstrukturen. Rører du for lenge får du en hard og kompakt burger, forklarer hun.

Størrelsen teller

Størrelsen du former burgerne til har mye å si for sluttresultatet. Du kan lage store eller små burgere, men husk at når du steker eller griller burgeren vil mye av fettet smelte ut. I tillegg trekker proteinene i kjøttet seg sammen når det blir varmt.

-Dette gjør at burgeren vil trekke seg sammen, og bli mindre. Så, store eller små burgere, bare lag de litt større enn burgerbrødet i omkrets. Da slipper du å ende opp med en liten burgerklump som drukner inni brødet, råder Fjelleng Hansen.

Et annet tips om du griller en litt tykk burger, er å trykke ned en liten grop i midten av burgeren med tommelen.

-Da vil gropen gradvis utjevne seg ved steking og det blir enklere å grille burgeren jevnt. Altså, ikke svidd i kantene og rå i midten, men jevnt stekt.

Høy varme og en god hvil

Sørg for at grillen din er skikkelig varm, for burgere skal stekes på høy varme. Ikke prøv å snu den før den får en god stekeskorpe, det er først da den slipper.

-Sitter burgeren fast, så er den ikke ferdig. Vent heller litt og prøv igjen. I stedet for å pensle burgeren med olje, bør du heller jevnlig bruke litt kjøkkenpapir og smøre inn grillristen din med olje, da holder grillen din seg fin lengre.

Grill burgeren et par minutter på hver side på sterk varme, så kan den ligge på indirekte varme og hvile.

-Gjør du dette holder kjøttsaften seg inni burgeren, da blir den mest mulig saftig. Den kan gjerne hvile like lenge som den har vært på grillen. Jo tykkere burger, jo mer hvile, anbefaler MatPrat-kokken.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *