Kommende renteøkninger er gode nyheter for boligkjøperne

23. januar, 2022

20:55

Ingen kommentar

Sentralbanken holdt 20. januar styringsrenten uendret på 0,50 prosent. Samtidig holder Norges Bank seg til planen om å sette opp renten til 0,75 prosent i mars.

-Det går godt i norsk økonomi og Norges Bank ønsker å normalisere renten. NBBL forventer totalt fire renteøkninger i løpet av 2022, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Fire faktorer som taler for høyere rente

  1. Inflasjonspresset er sterkere enn ventet. Stigende pris- og lønnsforventninger vil også gi et press på den underliggende inflasjonen.
  2. Arbeidsledigheten er lav, og de negative effektene av omikron har vært mindre enn fryktet.
  3. Importinntektene setter stadig nye rekorder som følge av høy gass- og oljepris.
  4. Regionalt nettverk melder om god etterspørsel og flaskehalser i produksjonen. Den globale omikronbølgen vil forsterke disse flaskehalsene.

– De fleste piler peker nå i retning av renteoppgang. Etterspørselen i økonomien er høy og sentralbanken er på etterskudd med å normalisere renten. Det tror vi at de vil kompensere ved å sette renten litt raskere enn de tidligere har signalisert. Helt konkret forventer vi én renteøkning i kvartalet. Noe som betyr at styringsrenten vil være 1,5 prosent ved utgangen av året, sier Frengstad Bjerknes.

– For unge boligkjøpere er renteoppgangen gode nyheter. Renteoppgangen vil kjøle ned boligmarkedet i 2022. Over tid vil en normalisert rente skape en bedre balanse tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, avslutter Frengstad Bjerknes.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *