Kommer til å selge 1.100 tonn gresskar i oktober

26. oktober, 2023

07:45

Ingen kommentar

– Selv om gresskar kan være en flott dekorasjon til halloween, må vi aldri glemme at det først og fremst er mat, sier Elisabeth Rittfeldt, produktsjef for gresskar i BAMA.

Hun har jobbet med produktet i snart ti år og sett hvordan det har gått fra å være et nisjeprodukt, til å få skikkelig fotfeste i det norske markedet.

I 2016 solgte BAMA 534 tonn med gresskar. I 2022, hele 1.412.

Selv om stadig flere nordmenn får øynene opp for gresskar i matlagingen, er det dessverre mange som havner i søpla i tiden rundt halloween.

– Gresskar har begynt å etablere seg som et helårsprodukt, selv om mange nok først og fremst forbinder det med halloween. Jeg tror grunnen til salgsveksten er at det er så allsidig, forteller Rittfeldt, som påpeker at gresskar både kan kokes, stekes, ovnsbakes, dampes eller wokes.

– I tillegg er gresskar svært godt i supper, som puré eller i bakverk. Det er ikke bruksområdene det skal stå på. Derfor er det i mine øyne ingen gode grunner til at gresskar skal gå i søpla under halloweenfeiringen, slår hun fast.

Mange muligheter med gresskar

De mest populære gresskartypene her til lands er hokkaido-, spagetti- og butternutgresskar. I tillegg selges det mange halloweengresskar i forbindelse med nettopp halloween.

– Jeg tror grunnen til at mange kaster halloweengresskar er at de ikke vet at det også kan brukes til mat, sier Rittfeldt, før hun fortsetter:

– Gresskar som brukes til halloween-dekorasjoner står ofte ute lenge, så de er ikke spiselige når feiringen er over, men man kan ta vare på det gode kjøttet når man skjærer ut gresskarene og lage noe godt av det.

BAMA forventer og selge 1100 tonn med gresskar i løpet av en intens tre ukers periode i oktober. Det gjør måneden til den desidert travlest i året for både produsent og distributør. Men dessverre havner store menger i søppelbøtta og ikke på middagsbordet.

– Vi har alle et ansvar for å få ned matsvinnet. Det er spesielt synd å skulle kaste mat nå som mange merker at økonomien har blitt trangere. Derfor mener jeg det er viktig å informere om at gresskar faktisk er veldig god mat, sier hun.

Rittfeldt har tre tips til deg som skal kjøpe gresskar til halloween:

  • Ha en plan: Ikke kjøp gresskar kun med tanke på dekorasjoner – lag noe godt av innmaten.
  • Vær kreativ: Våg å eksperimentere litt. Gresskar fungerer ypperlig i for eksempel bakverk. Visste du at du kan ha gresskar i gulrotkaken?
  • Prøv noe nytt: Ikke vær redd for å prøve nye retter. I oppskriftsbanken på bama.no finner du mye inspirasjon til hvordan du kan trylle frem de deiligste retter med gresskar.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *