JOBBER MED UNGDOM: Ingulf Bø Vatnar har vært kapellan i rundt ti år i Tønsberg domkirke. Han jobber mye me d barn og ungdom.

Konfirmantundervisning på andre måter

2. august, 2021

13:04

Ingen kommentar

Ingulf Bø Vatnar har vært kapellan i rundt ti år i Tønsberg domkirke. Han er for det meste barna og ungdommenes prest, noe som fordrer ulike tilnærminger til Bibelens budskap. At han for tiden ikke kan møte konfirmantene ansikt til ansikt byr på visse utfordringer.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

–Som kapellan jobber jeg mye med både barn og ungdommer, og det er klart at tilnærmingen til Bibelens budskap er forskjellig fra gudstjenester og samtaler som jeg har for eldre og voksne. Jeg er mye mer visuell når jeg forteller om Guds ord til barn og unge, sier han.

Men akkurat nå må mye av konfirmantundervisningen foregå på digitale medier, noe som har sine utfordringer.

–Selv synes jeg det er litt frustrerende med undervisning via teams og andre digitale medier. Ingen ting slår det å møtes ansikt til ansikt. Men når det er sagt, vi må ta smittevern på største alvor, det er viktigst, ingen tvil om det, sier han.

–Synes konfirmantene selv at det går greit?

–Ja, de har full forståelse for det, både de og deres foresatte. Vi får tro at ting ser bedre ut i april og mai, sier han smilende.

Kan ta selvstendige valg

Han forteller at når man blir 15 år, da har man nådd den religiøse myndighetsalderen, og da kan man gjøre et selvstendig valg.

–Da kan ungdommene bestemme selv om de vil konfirmeres i kirken eller borgerlig, eller helt la være å konfirmere seg. Jeg synes det er viktig at man da kan ta selvstendige valg, sier han.

Bø Vatnar holder også samtaler og gudstjenester for langt mer voksne mennesker.

–Jeg er regelmessig på Midtløkken Bo- og servicesenter og Træleborg Bo- og behandlingssenter. Det er stor forskjell på å holde andakt for godt voksne mennesker kontra ungdom, men det er jo ikke så rart da. Man må tilpasse seg, men det går helt fint. Jeg liker å ha kontakt med mennesker i alle aldersgrupper, sier han smilende.

Bibelen som Manga-tegneserie

Bibelundervisnings-materialet kommer nå for tiden i mange varianter, også som Manga-tegneserier.

–Ja, Bibelen og utvalgte deler av Bibelen fås nå som tegneserier, noe som er en god måte å formidle mange av bibelhistoriene på. Mange barn og unge er godt vant med å lese tegneserier, og da kan dette hjelpe mye når det gjelder å formidle bibelens budskap, sier han.

Konfirmantene bruker også å være med kapellanen rundt i byen for å se på de mange kirkeruinene og bronsemodellene av byens tapte middelalderkirker. På den måten lærer man også litt om byens kirkehistorie.

MC frelst

I fritiden er Bø Vatnar glad i å kjøre motorsykkel, han elsker å ligge på to hjul i svingen med sin BMW motorsykkel.

–Jeg er veldig glad i motorsykkelen min, og koser meg virkelig når jeg har anledning til å ta meg en tur langs veiene, sier en ”MC frelst” kapellan.

Kapellanens motorsykkel er på 850 kubikk og har en Boxermotor. Det blir som regel mest dagsturer her i fylket om sommeren, og noen ganger blir kona med på en aldri så liten kjøretur i Guds frie natur.

–Hun gjør det nok mest for min skyld, sier en smilende kapellan, som elsker frihetsfølelsen som følger med det å suse bortover Vestfolds sommerveier, samt å høre innsuget fra motorsykkelen og å legge seg over i svingene. Da er lykken gjort, sier han leende.

Trives

Bø Vatnar som opprinnelig kommer fra Holmestrand synes Tønsberg er en fin by å være en del av.

–Jeg trives godt i Tønsberg. Her bor det mange fine og positive mennesker, og kulturlivet er helt topp. Det skjer veldig mye positivt i byen, sier han med et stort smil.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *