Så lenge du kan lade bilen hjemme, er drivstoffkostnadene lavere enn du kanskje tror. Sånn strømprisen og dieselprisen er nå, er det fire ganger dyrere med diesel. (Foto: NAF)

Kostnadsbevisste elbilkjøpere

30. januar, 2023

07:33

Ingen kommentar

Langt flere elbilister regner inn månedlige driftskostnader i bilkjøpet enn de som eier en bensin- eller dieselbil. – Enda flere ville vurdert elbil om de også tok med de månedlige driftskostnadene i regnestykket, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Seks av ti av elbilister svarer at de regnet inn driftskostnadene sist de kjøpte bil, mens én av tre bensin- og dieselbilister svarer det samme. Det kommer frem i en ny undersøkelse Norstat har gjort for NAF.

Elbil billigst i drift

Kjøpsprisen er det aller viktigste i regnestykket både for elbilister og fossilbilister. Forsikring, lånekostnad og verditap er også med i folks beregning. Betydelig flere elbilister tar i tillegg med månedlige driftskostnader.

– Regnestykket over driftskostnadene er i favør elbilen. Kan du lade hjemme får du veldig lave drivstoffkostnader. I tillegg er bompengene og servicekostnadene lavere. Elbil er klart billigere i drift enn bensin-, diesel- eller ladbar hybridbil, sier Sødal.

Så mye sparer du i drivstoffutgifter

Med en spotpris på gjennomsnittlig 1,50 kroner per kilowattime (kWh) gjennom et år, ville lading av en elbil med kjørelengde på 12.000 kilometer og snittforbruk på 19 kWh per 100 kilometer kostet rundt 3800 kroner med strømstøtte, inkludert moms og nettleie. Uten strømstøtte ville det kostet 5800 kroner i året.

En dieselbil med samme kjørelengde og snittforbruk på 0,65 liter per mil ville kostet 15.600 kroner i året, forutsatt en literpris på 20 kroner.

Strømstøtte blir ladestøtte

Om den gjennomsnittlige spotprisen i stedet lå på fem kroner per kWh ville lading av elbil vært litt dyrere enn å fylle dieselbilen, om det ikke hadde vært for strømstøtten. Med strømstøtte ville ladekostnaden fortsatt ikke blitt høyere enn 4800 kroner.

– Så lenge du kan lade bilen hjemme, er drivstoffkostnadene lavere enn du kanskje tror. Sånn strømprisen og dieselprisen er nå, er det fire ganger dyrere med diesel, sier Nils Sødal.

Tabell

Da du kjøpte din siste bil, hvilke kostnader tok du med i regnestykket ditt? Velg alle faktorer du tok med.

TOTAL  Eier elbil i dag  Eier ikke elbil 
Kjøpspris  71% 71% 70%
Månedlige rente-/lånekostnader  24% 27% 20%
Startleie og månedsbetaling (ved leasing/abonnement)  7% 9% 5%
Forsikring  38% 37% 39%
Pris når du evt. selger bilen i fremtiden  17% 18% 15%
Månedlige driftskostnader (drivstoff, bompenger, avgifter osv.)  50% 61% 35%
Annet, skriv inn:  6% 5% 7%
Ingen av disse  7% 5% 10%

Undersøkelse utført av Norstat på vegne av NAF, des. 2022 – jan. 2023, totalt er 1855 personer spurt, hvorav 996 med elbil og 859 som ikke har elbil.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.