For Andreas Øksenholt blir det gjerne jobbing til klokka 23 på kvelden. - Det er her det skjer for de fleste, sier han og smiler. Foto: Pia Leskovsky

Kreative krumspring midt i sentrum

Tekst: Pia Leskovsky

Caspari Artspace er et galleri med store visjoner, og håper å bidra til et mer dynamisk og livlig byområde. – Vi ønsker å sette Tønsberg litt på kartet, sier Andreas Øksenholt.

Han er en del av kunstnerkollektivet som holder til i Fayes gate. Her får syv kreative sjeler boltre seg i det som fremstår som et lite univers av farger og skaperglede. De driver primært med pop art, og jobber blant annet med graffitikunst, fotografi og kunstmaling. På veggene kan man se alt fra malerier av Metallica til utsmykkede dyrehoder i kjent stil.

Graffitikunst av Steinar Caspari. Foto: Pia Leskovsky

– Akkurat nå er det hovedsakelig Steinars arbeid som henger her, men før det var flere av de andre kunstnerne representert. Det heter jo Caspari Artspace, så det er Steinar som er grunnleggeren av stedet. Han hadde en visjon for 15 år siden om å skape noe tilsvarende dette, og målet for hans del har alltid vært å kunne produsere og stille ut kunsten i samme lokale. Så nede har vi atelier hvor vi står og produserer, mens her oppe displayer vi kunsten, sier Andreas.

Han forteller at de er opptatt av å dekke et tomrom i byen gjennom det de skaper. Deres kunst er ikke helt som på andre gallerier, og de håper å bidra til å gi folk en positiv opplevelse også utendørs. Ved Farmandstredet kan man for eksempel se graffitikunst og to av veggene Steinar Caspari har dekorert.

– Vi har Haugar som står for det mer tradisjonelle, men for de som vil se noe annet enn Gustav Klimt og Munch, ønsker vi å tilby noe mer så du kan gå rundt, hvor som helst. Dette er på lang sikt, men vi håper å være en stor del av utsmykningen og gjøre Tønsberg til et kult sted for folk å være, med kunst og mye som skjer.

Workshops og festivalstemning

– En av visjonene vi har er å inkludere andre. De som kanskje ikke faller innenfor fotball, håndball eller andre gruppeidretter, de tror jeg føler seg litt utenfor. Man ser veldig fort at de som kanskje er de mest trøblete på skolen, er de som finner plassen sin innenfor kunsten, for der kan de bare være som de er. De kan tegne som de vil, de kan bare eksistere. Ergo har vi hatt mye workshops her med barn, ungdom og også eldre. Da inviterer vi folk i grupper, og så lar vi de prøve litt spray, maling, tegning, sying og andre ting. Det har vi fått veldig god respons på. Vi har også nettopp fått tilskudd fra Sparebankstiftelsen til å kjøpe en «Artmobile», en større bil som vi fyller med kunst og bringer ut til skoler i nærområdet, forteller Andreas.

Men nå står sommeren for tur, og aller først skal Caspari Artspace til By the Border i Halden for å være en del av festivalgalleriet der. Deretter venter Slottsfjellfestivalen hvor de får en egen stasjon der de mest sannsynlig kommer til å stå og male og kanskje lar folk få prøve seg. Snart kommer hytteturistene og Oslo-folket innom, og det ligger an til å bli en fin tid på galleriet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.