Krumkaker er både den eldste og mest populære julekaken vi har. Foto: BrodogKorn.no

Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen

25. november, 2023

08:57

Ingen kommentar

Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. At krumkaker er den mest populære julekaken stemmer godt med at tradisjonsmat er viktigere i år. Krumkaker er den eldste julekaken vi kjenner til, og er en kake som er populær i hele landet. Krumkakene lå som nummer 3 i 2021, nummer 2 i fjor og på toppen i år.

– På årets liste er det bare krumkaker, pepperkaker (sirupsnipper) og smultringer som tradisjonelt har vært regnet blant de 7 slagene til jul. Kransekake har riktignok lange tradisjoner som festkake på norske kakebord. Brune pinner og Sarah Bernhardt har kommet inn på listen de senere årene, og havreflarn for første gang i år. Noe av årsaken kan være at de enklere å lage og at de blir spist opp, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Folkets julekakefavoritter

På spørsmål om hva er din favoritt blant julekakene fordelte svarene seg slik:

  1. Krumkaker 13 %
  2. Kransekake 11 %
  3. Brune pinner 9 %
  4. Pepperkaker 9 %
  5. Sarah Bernhardt 7 %
  6. Smultringer 7 %
  7. Havreflarn 5 %

Krumkakene baker vi helst selv

Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn synes det er en koselig tradisjon å bake julekaker i førjulstiden. Foto: BrodogKorn.no

– Selv om du i dag kan kjøpe ferdige kaker i alle dagligvarebutikker og bakerier, er det fortsatt mange som koser seg med baking i førjulstiden. Den julekaken flest baker selv er pepperkaker, men det er like mange som velger å kjøpe ferdige pepperkaker. Også krumkakejernet går varmt på mange kjøkken i disse tider, disse kakene lager vi gjerne selv eller får fra venner eller familie. Risboller, brune pinner og kokosmakroner er enkle kaker og populære å bake sammen med barna, forteller Nordbø.

– Mange velger å kjøpe kransekake og smultringer hos bakeren eller i butikken, men det er også vanlig å få en boks med krumkaker, smultringer og brune pinner eller en kransekake av venner og familie som baker det selv, sier Nordbø.

Torunns oppskrift på krumkaker

Disse kakene baker vi selv:

Server krumkakene med søtt eller salt

– Krumkaker kan spise som de er, fylt med pisket krem til dessert eller kaffekos eller hva med å prøve dem som en liten forrett med rømme, rødløk, kaviar og litt dill, foreslår Nordbø.

Krumkaker med pisket krem og bær. Foto: BrodogKorn.no
Krumkaker med rømme, rødløk, kaviar og dill. Foto: BrodogKorn.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.