Sykehuset i Vestfold har anskaffet et par pakker á 20 doser med vaksine mot apekopper. Vaksinen er klar til bruk – nå gjenstår å finne de rette mottakerne.
-Vi har god oversikt over de av våre pasienter som mottar PrEP, sier seksjonsoverlege ved Seksjon for infeksjonsmedisin, Tore Stenstad.
-Nå ønsker vi å nå bredere ut.
PrEP er forebyggende behandling for menn som har ubeskyttet sex med mange menn, og består av medisin som gis ved behov eller daglig for å hindre smitte av hiv-viruset. Denne gruppen menn er dessuten svært utsatt for å pådra seg kjønnssykdommer – også apekopper, som viser seg å smitte i disse omgivelsene.
Han opplyser at de har mellom 30 og 40 menn under behandling med PrEP.
Litt laber interesse
-En del av våre hiv-pasienter vil også være i risikogruppa, og enkelte av dem vil kunne risikere et mer alvorlig sykdomsforløp. Det er i hovedsak disse gruppene som blir tilbudt vaksinen, men vi har i høst registrert litt laber interesse. Det kan skyldes flere ting. Da Helse Sør-Øst gikk ut og sa at de skulle vaksinere, ble sykehuset i Kristiansand utpekt til å være vaksinestedet for Vestfold og Telemark. Det var ikke aktuelt for mange å reise dit for vaksinen. Helse Sør-Øst gjorde om på det, og vi fikk vaksiner her i Tønsberg. Den informasjonen har vi nok ikke vært flinke nok til å få ut. Samtidig avtok smitten i Norge, og det ble allment kjent at selve sykdommen har et mildt forløp for de fleste. Motivasjonen for å ta vaksinen falt derfor sannsynligvis litt bort. Og nå er det slik at apekoppepidemien er avblåst i Norge, sier dr. Stenstad.
-Selv om sykdommen har et mildt forløp hos de fleste, er det likevel noen som kan få alvorlig sykdom. Det er ikke minst på grunn av disse at man ønsker at menn i risikosonen vaksinerer seg. Det er dessuten ønskelig å forebygge oppbluss av epidemien.
Menn på sexreiser
FHI opplyser at det har vært totalt 94 rapporterte tilfeller med apekopper på landsbasis siden utbruddet startet i mai 2022. På verdensbasis var det i august i fjor 23.000 meldte tilfeller. Dr. Stenstad kjenner ikke til at det har vært innlagte pasienter med apekopper på SiV.
Smitten skjer ofte på treffsteder i utlandet der menn har sex med flere partnere over kort tid. Disse vil vi gjerne tilby vaksinen, sier dr. Tore Stenstad.
-Det er høyst sannsynligvis flere vi ikke kjenner til som kan være aktuelle for vaksinen.
20 doser
Og nettopp de ukjente er grunnen til at dr. Stenstad henvender seg gjennom media.
-Vi ønsker å være effektive i vaksineringen, og få vaksinert flest mulig på samme dag. Grunnen til det er at vaksinen kommer i pakninger på 20 doser, som må brukes samme dag. Når vi tar en pakning ut av fryseren, ønsker vi å bruke så mye som mulig av den i stedet for å kaste den, sier dr. Stenstad. Vi har allerede satt opp én vaksinasjonsdag nå i januar, og dersom etterspørselen øker, organiserer vi ytterligere tilbud.
-Det er bare til å ta telefonisk kontakt med SiVs infeksjonspoliklinikk, sier dr. Stenstad.
Tabell over grupper som er aktuelle for primær preventiv vaksine, PPV, mot apekopper | |
Prioritet | Personer tilbudet gjelder for |
Gruppe 1 Personer i denne gruppen får tilbud om vaksine nå |
|
Gruppe 2 Personer i denne gruppen må vente på tilbud om vaksine |
|
Gruppe 3 Personer i denne gruppen må vente på tilbud om vaksine |
|
Tabell fra FHI
Om apekopper
Apekopper skyldes et virus (monkeypoxvirus), og gir sykdom med feber og utslett. Sykdommen er kjent for å smitte fra dyr til mennesker i enkelte afrikanske land. De første symptomene er vanligvis feber, tretthet og hodepine. Muskelsmerte og stivhet er vanlig. En del utvikler deretter hovne lymfeknuter, og samtidig eller etter noen dager utvikles det kløende og/eller smertefullt utslett. Utslettet utvikles til blemmer, som får skorpedannelse og som deretter tørker inn og faller av. Det kan oppstå arrdannelser.
I det pågående utbruddet (oppdaget i mai 2022) har utslettet hos mange startet rundt kjønnsorganene og i sete- og endetarmsregionen. Utslettet kan også starte i ansiktet eller i munnen og kan spre seg til resten av kroppen, og kan da minne om vannkopper. Noen får også utslett i håndflater og fotsåler. Utslettet kan være sparsomt, med bare noen få og små blemmer eller sår, og kan ligne på blant annet herpes. Sykdomsforløpet varer normalt 2 til 4 uker.
Du er smittsom fra symptomstart til skorpene har falt av og det er dannet ny hud under (ca. 3 uker).
Hvis du er smittet med apekopper eller mistenker at du er smittet, bør du unngå nærkontakt med andre.