– Kvinners internasjonale karriere har sjelden forkjørsrett

Selv om det kommer flere kvinnelige forskere fra utlandet enn før, er det ofte vanskeligere for kvinner å flytte med seg familien til Norge, mener forsker Ingvild Reymert.

I en fersk avhandling undersøker Reymert, som er forsker ved Institutt for samfunnsforskning (ISF), ansettelsesprosesser ved norske universiteter. Hun tar for seg hvilke kriterier og styringsprinsipper som ligger til grunn ved faste vitenskapelige ansettelser.

Reymert er også opptatt av effekten av internasjonalisering på akademia, og viser til at antallet utenlandske søkere på stillinger ved norske universiteter har økt kraftig.

– Et perspektiv som jeg ikke synes har kommet så godt fram i debatten, er at mange av de jeg har intervjuet ved norske universiteter sier at det kan være vanskelig å få kvinnelige internasjonale søkere til å komme til Norge, sier Reymert.

Vanskeligere for kvinner å flytte

Antallet utenlandske kvinner i stillingene professor og førsteamanuensis økte fram til 2018, som er det siste året NIFUs mangfoldstatistikk har tall fra. Samtidig oppgir flere institutter at det oftere kan være krevende å få ja fra de utenlandske kvinnene på jobbtilbud, ifølge Reymert, og at årsaken ofte er familiære forhold.

– Det er rett og slett fordi kvinner ofte er gift med menn, og at menn er vanskeligere å flytte på. Kvinners karriere har sjelden forkjørsrett, verken i Norge eller andre land. Selv om flere internasjonale kvinner kommer til Norge enn før, er det samtidig vanskelig for kvinner å flytte med seg mannen sin og familie til Norge, sier hun.

– Kvinner både i Norge og andre land har et større ansvar for familie enn menn, sier Reymert.

Når valgene skal tas innad i familien er det dessuten ofte ikke kvinners karriere som blir prioritert.

– Menn er mindre villige til å sette sin karriere på vent. Det er en utfordring i et kjønnsperspektiv, sier hun.

Mister kvinnelige kandidater

Konsekvensene kan bli at Norge mister gode kvinnelige kandidater. I mange tilfeller ansetter universitetene utenlandske forskere fordi det er mangel på norske søkere.

– Dette kaster også lys på utfordringene med å ha en internasjonal karriere, og at dette er vanskeligere for kvinner enn for menn. I et familieperspektiv er det ikke lett å ha en internasjonal karriere. Dette gjelder både for norske og utenlandske forskere, sier Reymert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.