I Norge utgjør det kartlagte matsvinnet 417.000 tonn per år, noe som hovedsakelig fordeler seg på forbrukere, matindustrien, dagligvare og serveringsbransjen. En aktør som ønsker å bidra med å minimere matsvinnet er serveringstedet La Bagutte i Tønsberg.
HINA ASLAM tekst og foto
–Vi ønsker å fremme bærekraft og samtidig vise at vi tenker på kloden vår. Og ikke minst tilfredsstille våre kunder som blir bare mer og mer miljøbevisste, sier Madelen Auen, salgsmedarbeider og barista i La Baguette.
Det er flere som ikke ønsker melk for eksempel, derfor har vi satset på alternativ som soya, og havremelk. Etterspørselen på veganske og vegetar matretter øker, ifølge Auen.
Setter søkelys på bærkraft
Auen har nettopp fått sitt fagbrev i salg og service. Oppgaven hun leverte var også basert på bærekraft. Hun synes det er flott at folk har blitt så miljøbevisste.
–Jeg kjenner flere som har innført en kjøttfri dag i uken, og alt hjelper selv om de er små eller store bidrag, sier hun.
Derfor har de smått begynt å satse på veganske og vegetar retter, samtidig bruker de produktene som er fairtrade merket.
Populært med Too Good To Go
En annen tiltak de har som har blitt populært er appen Too Good To Go.
–Her legger vi ut en pose fast om dagen, men kan legge opp til fire poser om dagen. Alt vi legger ut blir solgt, forteller hun.
I den appen blir det lagt ut en pose som er enten vegansk eller vegetar, det er mat som de ikke har fått solgt.
–Verdien på posen er 129 kroner, men selges for bare 39 kroner, så det er jo en veldig god deal, sier hun og legger til at slik bidrar vi med mindre matsvinn.
Appen fungerer som et bindeledd mellom butikker, serveringssteder og andre som har mat til overs og folk flest, og bidrar til å redusere matsvinn. Hvis man som butikk sitter på et knippe overskuddsvarer på slutten av dagen, kan man fortelle om det i appen. Folk som har lastet ned appen på telefonen sin kan deretter kjøpe maten til rundt én tredjedel av fullpris.
–Man stikker selv og henter forundringsposen, som vi kaller det. Akkurat hva som havner oppi posene varierer, alt ettersom hva som er til overs den dagen, så det blir litt som en overraskelse. Det kan typisk være bakervarer, mat fra ferskvaredisken, meieriprodukter, frukt og grønt, påsmurte baguetter, kjøtt, pålegg eller hotellfrokost – mat som er i ferd med å gå ut på dato, som kun selges i butikk den dagen eller som kanskje ikke har helt perfekt utseende, men som smaker like godt, sier Lene Kallum, kommunikasjonssjef i Too Good To Go.
Mange bidrar
I Tønsberg kommune er det solgt 70.381 forundringsposer med overskuddsmat gjennom appen siden oppstart som var for fem år siden.
Og hittil i år er det solgt 11.535 slike poser (til og med 1. juni 2021).
–Folk i Tønsberg gjør en kjempefin innsats for å hjelpe butikker og andre med å redusere matsvinnet sitt, forteller hun målet deres er å bidra til å redusere matsvinn, som er et stort miljøproblem, sier hun.
For øyeblikket har de 26 samarbeidspartnere i kommunen. Her finner man en miks av dagligvarebutikker, bakerier, hoteller, kafeer, kiosker, kinoer, bensinstasjoner og matprodusenter.
Stor utfordring
Rundt én tredjedel av maten som produseres globalt blir aldri spist, og rundt 8 prosent av de globale klimagassutslippene er tilknyttet matsvinn, ifølge Project Drawdown, hvor det også kommer frem at det å redusere matsvinn er et av de mest effektive miljøtiltakene vi kan gjøre. Og i Norge utgjør det kartlagte matsvinnet 417.000 tonn per år, noe som hovedsakelig fordeler seg på forbrukere, matindustrien, dagligvare og serveringsbransjen, ifølge Matvett og Norsus.
–Matsvinnet skal halveres innen 2030 sammenlignet med 2015, ifølge Regjeringen. For å oppnå betydelige svinn-kutt er det en rekke aktører som må bidra med forskjellige løsninger; bedre kartlegging av svinnet, samarbeid, bedre bestillingsrutiner, nedprising av varer i butikk og god forbrukerkommunikasjon, for å nevne noe. Dagligvarebransjen, matprodusenter, politikere og forbrukere har alle et ansvar, sier hun og legger til at hittil har appen så langt solgt 5 millioner Too Good To Go-poser med overskuddsvarer i Norge. Det betyr at rundt 5000 tonn med helt fin mat har unngått å ende som svinn, sier hun.
Appen ble etablert i København i 2015 og finnes nå i fjorten europeiske land, samt USA. Ideen ble unnfanget da noen av gründerne var på restaurant og så at store mengder mat fra bufféten ble kastet på slutten av dagen. I 2016 kom appen til Norge, som land nummer to, da en av gründerne tok med seg konseptet hjem.
Sammen med app-brukerne, har disse samarbeidspartnerne i Tønsberg reddet mest overskuddsmat hittil i år:
- Nortura Tønsberg: 3873 poser
- Nøtterø Bakeri Sem: 1124
- Maison Grabot Tønsberg: 827
- Shell Kjelleveien: 759
- MENY Farmandstredet: 724