Getty Images

La det gå sport i å bytte klær!

14. april, 2024

19:43

Ingen kommentar

27. april 2024 arrangerer Naturvernforbundet Den store klesbyttedagen. For idrettslag og idrettsutøvere er dagen en anledning til å gi sportstøy lengre levetid.

Klesindustrien er en betydelig kilde til klimagassutslipp, faktisk større en fly- og sjøtransport til sammen. Enkelt sagt så halveres utslippene om klær blir brukt dobbelt så lenge. I tillegg til klimagassutslipp, står tekstilindustrien for store giftutslipp, bruker mye vann og legger beslag på store arealer. Klær, sko og tekstiler er en stor del av idretten og kan være med og bli en del av løsningen.

Lenge leve klærne

Klær kan få lengre levetid ved at du bruker klærne lengre selv, eller ved at andre får mulighet til å overta klærne du ikke bruker lenger. Kanskje du kan overta klær i god stand fra andre?

Uansett hvem som arrangerer tar du med opptil sju plagg som du tror andre kan ha glede av. Har du ikke klær å bytte inn, kan du likevel stikke innom og se om du finner noe som passer for deg.

Populært med klesbytte

Å få seg nye brukte klær er gøy. Det er bra for lommeboka også. At det ikke fører til større klimautslipp er enda bedre. Den store klesbyttedagen er en gave til alle som vil være med å løse klimaproblemet og gjøre verdens søppelberg mindre, enten som arrangør eller deltaker.

Over 12.500 mennesker deltok på Den store klesbyttedagen i 2023. Det ble det registrert nærmere 67.900 klesbytter, gjennom 274 lokale arrangement. Blir det ny rekord i år?

Gry E. Garlie fra Asker Idrettsråd. Foto: Naturvernforbundet

Lag egne klesbyttedager i idrettslaget

Gry E. Garlie fra Asker Idrettsråd mener klesbyttedag passer idretten godt.

– Vi jobber mye med integrering og redusere utstyrspress, spesielt for barn og unge. Gjennom organiserte klesbyttedager blir det enklere og mer vanlig for alle å bytte både treningsklær og andre klær. Lagenes drakter har logoer og navnet til idrettslaget. Det gjør plaggene lite egnet for vanlige klesbyttedager, men desto mer aktuelle for nye deltakere.

Garlie foreslår at klesbyttedager i idretten suppleres med bytte eller slag av brukt idrettsutstyr.

– Også for utstyr er det mye som byttes etter hvert som barn blir større, uten at utstyret slites ut, sier hun videre.

Lokale arrangement over hele landet

Den store klesbyttedagen arrangeres i samarbeid med frivillige lag og organisasjoner over hele landet. Flere idrettslag er med som arrangører.

Det kreves ikke nødvendigvis så mye ressurser å arrangere om du har tilgang til et lokale, f.eks. et klubbhus eller en gymsal. Få arrangementet ut på Facebook og plakater i ditt lokalmiljø, og du er i gang!

Her er noen tips fra Naturvernforbundet

Sorter klær etter type idrett og størrelse

Klær med logo fra sponsor og idrettslag er ikke så populære på de ordinære klesbyttedagene, samtidig som det er akkurat det du trenger for å være med på et lag. På en ordinær klesbyttedag sorteres klærne etter kategorier som dame-overdel, kjoler, strikkeplagg, herrebukser osv. For et idrettslag kan det være lurt å sortere etter idrettsgren og type drakter. Det er stor forskjell på barns lengde selv på samme alder. Det kan derfor være lurt å sortere etter størrelse i tillegg.

Sørg for å ha bytteklær til alle

De aller fleste bytter til større størrelser. Det kan derfor være lurt å gjøre en ekstra innsats for å få tak i klær fra de eldste medlemmene, slik at alle har noe å bytte til. Jo bredere utvalget av klær er, jo lettere er det å få med de som har sluttet, slik at også deres treningsklær og drakter får nye eiere. Klær som blir til overs kan enten tas vare på til neste byttedag eller de kan lånes ut til de som vil prøve ut en idrettsgren uten å kjøpe utstyr.

Inkluder andre typer plagg

I tillegg til drakter og likt treningsutstyr, er det lurt å åpne for andre plagg også. Mange trenger varme ytterjakker til og fra trening, og disse vokser også barna ut av.  Idrettslag kan begrense byttedagen til klær som er knyttet til trening og kamp, men dere kan godt tenke ut over dette. Er det interesse og kapasitet, så anbefaler vi at dere åpner for «sivile» klær i tillegg.

Følg sesongene i idretten

Den store klesbyttedagen foregår i april, og mange arrangerer også en tilsvarende dag på høsten. For idrettslag kan det derimot være lurt å arrangere klesbyttedag like før sesongstart, i stedet for i overgangen mellom vinter og sommer.

Sportsutstyr kan også byttes eller selges brukt i regi av idrettslaget. Getty Images

Kombiner gjerne klesbyttedag med bytte eller salg av utstyr

Både ski, staver, skøyter, køller, hjelmer, vester og annet kan med fordel brukes lenger. Avhengig av idrettsgren, så kan det også være aktuelt å arrangere byttedag eller bruktsalg for utstyr samtidig med klesbyttedag.

Reparasjonsverksted er også populært i forbindelse med klesbyttedager. Nye knapper og glidelåser, samt andre enkle reparasjoner kan gi videre liv til mange plagg. Spør blant foreldrene om det er noen som har kunnskaper om slikt, eventuelt lei inn noen som kan lære bort hvordan man reparerer klær.

Naturvernforbundet har laget tipsliste for arrangører, maler for byttelapper og plakater, samt annen informasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.