1 av 7 svarer at de har måttet be om økonomisk hjelp fra en offentlig eller ideell virksomhet i år og nær halvparten av disse har gjort det for første gang, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.

Langt flere ber familie og venner om økonomisk hjelp

Nær 1 av 4 har spurt venner og familie om hjelp til å få hverdagen til å gå rundt i år. Andelen er mer enn doblet siden koronakrisen.

Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Frelsesarmeen. Da samme spørsmål ble stilt i november 2020 svarte 9 prosent det samme, mot hele 23 prosent i år.

– Mange hadde utfordringer også under koronakrisen, da tusenvis ble permittert. Nå ser vi lavere arbeidsledighet, men en historisk høy og bratt kostnadsvekst på blant annet mat, drivstoff og bolig, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen.

Kjerneinflasjonen slår stadige nye rekorder og den generelle prisveksten seneste året er på hele 7,5 prosent.

– Undersøkelsen vår viser også at stadig flere av de som har bedt om hjelp fra familie og venner, har gjort det for første gang. 43 prosent svarte ja på dette i 2020 mot 54 prosent i år, sier Smith-Solevåg.

 

Flere ber organisasjoner om hjelp

Frelsesarmeen har flere steder i landet delt ut langt mer mat til trengende husholdninger enn tidligere. Enkelte steder har matkøene mangedoblet seg. Undersøkelsen fra Ipsos bekrefter samme trend.

– 1 av 7 svarer at de har måttet be om økonomisk hjelp fra en offentlig eller ideell virksomhet i år og nær halvparten av disse har gjort det for første gang, sier Smith-Solevåg.

I 2020 svarte 9 prosent ja på spørsmålet «For å få hverdagen til å gå rundt i 2020/2022, har du måttet be om økonomisk hjelp fra en offentlig eller ideell virksomhet?». I 2022 svarer 14 prosent det samme, hvorav 48 prosent har bedt om hjelp for første gang og 45 prosent svarer at de også har bedt om hjelp tidligere.

– Det ligger dypt i den norske folkesjela å skulle klare seg selv. Det gjør inntrykk på oss i Frelsesarmeen å daglig møte fortvilede folk i økonomisk krise, og i et omfang de selv ofte ikke engang har forestilt seg at de kunne havne i, sier Smith-Solevåg.

Mindre penger på julegaver

Hele 31 prosent svarer at de i år blant annet vil bruke mindre penger på julegaver, når vi har spurt: « Hva, om noe, må du og din husstand kjøpe eller gjøre mindre av som dere normalt har kunnet bevilge dere til jul?».

20 prosent svarer at de vil bruke mindre penger på mat.

Undersøkelsen viser at husholdninger med samlet inntekt under 500.000 kroner er de som også har spurt mest om hjelp fra familie, venner og organisasjoner og som også vil kutte mest i innkjøp av gaver og mat.

Målgruppen for undersøkelsen(e) er et representativt utvalg av den norske befolkning over 18 år. Undersøkelsene er  gjennomført i Ipsos’ web-panel i uke 48 i 2020, og uke 45 i 2022.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.