Ungcash er det ungdommen bør satse på, skal vi tro gründeren Dag Petter Søderman (48) Ungcash er en app for ungdom under 18 som ønsker å tjene raske penger i form av småjobber som privathusholdninger selv legger ut på Ungcash. Den fungerer rett og slett som Tinder, bare at her sveiper du for å få deg en jobb.
VILDE SUNDET tekst og foto
I et lokale nær Tønsberg torg sitter det en blid og hyggelig kar som jobber hardt med å få lansert en app som skal hjelpe ungdom i arbeidslivet. Rettere sagt hos Gründerhuset Hi5 som er et kraftsentrum for entreprenørskap og oppstartsbedrifter i Færder og Tønsberg.
– Med fire barn i hjemme, lange lister med ting som må gjøres så føler jeg at ting vokser litt over hode på meg innimellom. Kjenner jo at jeg av og til gjerne skulle hatt litt hjelp, forteller Dag Petter. Jeg har selv jobbet som lærer på videregående og jeg har jo erfart at ungdommer ikke ønsker faste oppgaver etter skolen, men litt variert som de kan styre selv, ikke minst ønsker de pengene raskt, forteller han ivrig.
– Håpet mitt er at foreldre skal slutte å gi ungdommen så mye penger. Oppfordre heller ungdommen til å svipe igjennom ungcash og la dem oppnå en mestringsfølelse, mener Dag Petter.
–Gå å klipp en plen, så kan du gå på kino, forteller han lattermildt.
–I denne appen satser jeg jo på de små korte oppgavene som er raske å utføre, for det vil gi ungdommen mer motivasjon til å gjøre jobbene.
Sveiper
Privathusholdninger kan legge ut det de ønsker å få gjort, alt fra husarbeid, bil og båt, hagearbeid og lista bare fortsetter. Da kan ungdommene rett og slett gå inn på appen, sveipe seg igjennom jobbene og finne den jobben de ønsker. Privathusholdningene kan selv velge ut hvem de ønsker at skal ta småjobben for dem. Har begge to sveipet på hverandre blir det jo naturligvis en match og da er det bare å avtale tid. Når man er ferdig med den jobben man har avtalt, registrerer man antall timer man har brukt på jobben og da får arbeidsgiver inne på appen beskjed om antall timer, beløp og det betales enkelt og greit med vipps.
– Det er jo bare helt genialt for eldre, ja egentlig alle, sier Dag Petter.
–Det er jo et flust av ungdommer der ute som ønsker å tjene sine egne penger og på arbeidsmarkedet er det nærmest kniving om de få jobbene som er. Altså, jeg har så stor tro på den appen her. Det er jo derfor jeg har brukt omtrent ett år av livet mitt kun på denne appen.
Slik ble den til
– Ideen kom vel mest etter å ha vært lærer på Nøtterøy videregående i entreprenørskap, der det var en gruppe som jeg coachet i ungdomsbedrifter som tenkte litt på samme ideen, forteller han. Men så gikk det noen år mens jeg tenkte på denne ideen også var det spennende. Jeg har jo mange ideer som en gründer ofte har, men hva var det som det er mest marked for, tenkte jeg og da var det denne ideen. Jeg var jo også i kontakt med denne gruppen, men de ønsket ikke være med, forteller han videre.
Referanser
Alle jobbene man gjør i denne appen vil gi referanser på papir til arbeidsgivere i fremtiden. Har du hatt seks jobber eller mer det siste halve året, så kan du skrive ut en attest fra Ungcash. Der vil det også komme frem en gjennomsnittlig stjernerating. Hvis du har fire jobber eller fler i løpet av en måned med fire stjerner eller mer, så vil du bli superbruker og da tjener du mer per time. Det er for at ungdommen skal ha motivasjon til å gjøre en bra jobb og lettere bli valgt til å utføre diverse jobber. Både arbeidsgiver (privathusholdningen) og arbeidstaker (ungdommen) blir ratet etter stjerner.
Flyveblader
Dag Petter forteller at NAV og Tønsberg kommune er veldig positive til ideen. Videre forteller at han vurderer å engasjere dugnad blant ungdom på diverse fritidsaktiviteter ved at de deler ut flyveblader, slik at de kan tjene inn litt kroner til lagene eller klubben sin for å fremme appen.
– En annen ide er også å ringe til forskjellige skoler å høre om jeg kan få presentere appen der, eventuelt dele ut flyveblader selv der, forteller Dag Petter.
Snart lansering
Appen forventes å lanseres allerede 15 august, men foreløpig kun på Tolvsrød.
– Jeg må jo se om folk vil like den først, selv om jeg har stor tro på at det vil gå bra. Jeg håper jo at det vil gå bra så jeg kan lansere den på landsbasis i løpet av oktober som planen er, men først trenger jeg å se at markedsføringen går bra.
– Etter hvert håper jeg jo at det kommer noen investorer som vil hjelpe meg å fremme denne appen videre ut i landet, så vi gir ungdommer et alternativ til å henge på hjørnet eller game, forteller han optimistisk.
– Appen vil ikke koste noe, det er jo en formidlingstjeneste, avslutter han.