KRISTINA-PSALTERET: Nylig kom den legendariske og vakre bønneboken til prinsesse Kristina tilbake til vår gamle by. Det såkalte Kristina-psalteret står nå utstilt på Slottsfjellmuseet.

Legendarisk bønnebok

20. september, 2021

06:19

Ingen kommentar

Nylig kom den legendariske og vakre bønneboken til prinsesse Kristina tilbake til vår gamle by. Det såkalte Kristina-psalteret står nå utstilt på Slottsfjellmuseet.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Prinsesse Kristina av Tunsberg (1234-1262) vil for all ettertid være knyttet til vår 1150 år gamle by. Og selv om hun vokste opp i Bergen, er det ingen tvil om at hun også har tilbrakt mye av sin tid i Tønsberg. Og der var herfra hun tok farvel med sin familie og sine landsmenn da hun la ut på sin reise til Spania for å gifte seg med den spanske prinsen Don Felipe.

SKULPTUR: Skulpturen av prinsesse Kristina har stått ved oppgangen til Slottsfjellet siden 1978. Statuen er laget av billedhuggeren Brit Sørensen.

– Hennes far, kong Håkon, ønsket større innflytelse i Europa, derfor sendte han sin datter til Spania for å bygge en allianse med det spanske kongehuset, forteller Cecilia Gustavsen, konservator ved Slottsfjellmuseet.

Eksklusiv bønnebok

På den lange veien nedover kontinentet var den norske prinsessen innom både England og Frankrike.

– Hun fikk med seg en eksklusiv bønnebok i gave fra den franske kongen. Boken er laget i Paris i første halvdel av 1200-tallet, og dette er en skikkelig vakker og eksklusiv bok. Den er i besittelse av mange vakre og fargerike illuminasjoner som er dekorert med ekte bladgull. Foruten å være en bønnebok og salmebok, inneholder den kalender med stjernetegn og salmer fra Det gamle testamentet, samt månedsbilder og mange andre fine detaljer. Boken er behandlet varsomt opp gjennom århundrene, og man kan se at alle som har eid den har vært ytterst forsiktige når de bladde i den. Dette var en dyr og eksklusiv bok som man tok godt vare på, sier Gustavsen, som kaller boken som er innbundet i kalveskinnspergament for vanvittig flott.

VAKRE ILLUSTRASJONER: Nærbilde av en av de vakre illuminasjonene i bønneboken til prinsesse Kristina.

– En stor begivenhet

Gustavsen forteller at i boken står det følgende: «Dette psalter eide jomfru Kristin, datter av kong Håkon».

– Prinsessen har nok brukt mye tid på å studere dette psalteret. Det er også mulig å spore bokens eiere, og det har kun vært norske kvinner som har eid boken frem til den havnet i Nonneseter kloster i Oslo. Den danske boksamleren Peder Syv fant den, og ga den i gave til det kongelige biblioteket i København på 1600-tallet. Jeg oppfordrer publikum til å se denne sjeldne bokskatten utstilt her på Slottsfjellsmuseet. Psalteret har ikke har vært i Norge på 400 år, så dette er en stor begivenhet for oss som brenner for historie og historieformidling, sier en smilende og glad konservator.

Det hører til med historien at prinsesse Kristina og prinsen Don Felipe ble viet 31. mars 1258 i katedralen Santa Maria la Mayor i Valladolid «med så stor ære som det kunne være i det landet», som det heter i sagaen.

Den norske prinsessen bodde i Spania til hun døde barnløs, kun 28 år gammel.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *