GRILLFEST: Beinet i den nye boka til Lene Lauritsen Kjølner, «Damen i proseccotåken» viste seg å stamme fra en grillfest.
Lene Lauritsen Kjølner

Lenes tre verdener

10. august, 2021

20:30

Ingen kommentar

Når Lene Lauritsen Kjølner avslører tittelen på den nye boka si: «Damen i Proseccotåken», er det vel grunn til å spørre om den er aldri så lite selvbiografisk.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Forfatteren av Olivia-bok nummer åtte kan forsikre om at tittelen henspiller på et hørespill på radio fra 60-tallet som het «Damen i tåken». Proseccoen kommer muligens inn i bildet når Fie Frantzen skal beskrives, en kioskromanforfatter bosatt på Ankerholmen, som aldri blir anerkjent i det gode forfatterselskap.

Feelgood

Fie blir funnet død under en bokhylle der hun oppbevarer samleobjektene sine: gamle skrivemaskiner. Til historien hører en ung elsker og det dukker opp en og annen fiende når Olivia begynner å nøste i saken.

–Det hender jeg sitter og humrer på kontoret mitt, medgir Lene Lauritsen Kjølner.
–Skikkelsene blir jo levende for meg, og mye er selvsagt hentet fra mitt liv og mennesker jeg møter. Dette har vært en morsom bok å skrive.

På syv år har Lene utgitt 10 bøker. Åtte av dem er feelgood-krim om detektiven Olivia. En bok er om Petra Pettersen, og en til kommer før jul – den er hemmelig enn så lenge.

Hvasser

Petra Pettersen bor på Hvasser og er gift med en fisker. Livet får en omveltning når mannen treffer en ny dame og flytter ut fra det triste 70-tallshuset deres. Så Petra arver så en gammel grandtantes vidunderlige sveitservilla på Hvasser, og livet tar en ny retning med at datteren kommer hjem – med en datter. Det blir elskere – ja, i flertall, og en ny tilværelse for Petra mens bakteppet er juleforberedelser.

–Jeg lever meg så inn i det jeg skriver at jeg føler at jeg er med. Det er en lys verden med mye kaos, humor og kjærlighet, og jeg har vanskelig for å la det ligge. Det blir så tomt etterpå, sier Lene, som legger til at en ny Petra-bok er under arbeid.

Eget forlag

Lene Lauritsen Kjølner har valgt å utgi bøkene sine på eget forlag. Hun har tidligere vært antatt i forlag, men har opplevd negative ting og lite drahjelp.

–Det er like godt å gjøre den jobben selv i stedet for å irritere seg over forleggere, sier hun.
–Jeg leier inn folk til det meste, og har funnet en fin flyt i produksjonen.

Ebøker og lydbøker

Det nye, hemmelige prosjektet til Lene skal bli lydbok og etter planen lanseres i god tid før jul. Hun har også bøkene sine tilgjengelige som ebøker på ulike plattformer, og synes den formen for boksalg er glimrende som et tillegg til den fysiske boken. Bøkene trykkes i Danmark, og hun har en avtale som sikrer gunstig og raskt opptrykk dersom det selges tomt.

–Jeg har funnet et godt, dansk trykkeri som leverer rimelig og raskt, og jeg har omslagsdesignere, korrekturlesere og andre folk rundt meg jeg stoler på.

Tre verdener

– Nå har jeg på en måte tre verdener å forholde meg til – pluss min egen. Det er Olivias, Petras og den nye som jeg ikke kan snakke om ennå. Det er klart jeg drar ting fra min egen verden over i de andre, og bruker mine egne erfaringer. Det er jo det jeg har, sier Lene Lauritsen Kjølner.

Hennes egen verden er huset ved Husvik, musikermannen gjennom 30 år og to sønner som nå bor midlertidig hjemme igjen etter skolegang – og katt.

bente@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *