Margrete Elisabet Nitter Kronen sier hun får god hjelp mot smerter med lymfedrenansje.

-Lettere å bevege seg

25. mars, 2023

14:40

Ingen kommentar

Margrete Elisabet Nitter Kronen (51) har Bekhterevs sykdom, og lever med mye smerter. I årevis har hun fått behandling av både akupunktør og osteopat ved St. Olavs Helseklinikk, og det har gjort sykdommen håndterlig. Nå har hun fått prøve en maskinell lymfedrenansje, og smertene har minsket betydelig.

Margrete ligger sånn en halvtimes tid mens drakten gjentatte ganger fylles med luft, og slipper.

-Jeg har mye mer bevegelighet i kroppen, det er mindre smerter når jeg går, spesielt i hoftene, sier hun.
-Men det mest merkbare er at en betennelse jeg har hatt på skinnleggen er borte.

Åreknutene minsket

Margrete fikk diagnosen Bekhterevs da hun var 15 år, og ble ufør da hun var 22. Hun har vært gjennom mange ulike behandlinger, og de siste årene har akupunktur og osteopati vært en fast del av behandlingsopplegget hennes. Nylig oppgraderte St. Olavs Helseklinikk med en velværeavdeling der lymfedrenasje er en del. Margrete fikk tilbud om å prøve denne, og merket smertelindring allerede etter første gangen.

-Noe annet jeg begynte å merke, var at åreknutene på leggene ble mindre. Og søkkene i leggene etter sokkestrikkene ble borte, sier hun.
Nå har hun hatt fire runder med lymfedrenasje, og skal fortsette frem til sommeren.

-Det er en ganske behagelig behandling. Man blir skvisa litt, også slipper det, sier Margrete.

Osteopat Philip Åstrøm (t.v.) og akupunktør Erik Vinje Olbjørn i den nye velværeavdelingen.

Ny velværeavdeling

St. Olavs Helseklinikk har flere ulike terapeuter i et fellesskap, og nå også velværeavdeling.

-Mange av pasientene våre sliter med spesifikke sykdommer. Velvære er for noen ikke en vanlig tilstand, så det er fint å kunne tilby dette som kan øke følelsen av å ha det godt, sier Erik Vinje Olbjørn, som eier klinikken sammen med Philip Åstrøm.

 

 

 

FAKTA: Lymfesystemet

Lymfesystemet supplerer blodsirkulasjonen, sørger for at overflødig væske ikke hoper seg opp, fanger opp større partikler som ikke kommer seg tilbake til blodet og spiller en sentral rolle i infeksjonsforsvaret. Lymfesystemet utfyller og virker sammen med blodets sirkulasjonssystem slik at væske kan flyte fra vevet utenfor blodårene og over i blodet. Lymfeårene kan transportere proteiner og større partikler vekk fra vevet når disse ikke kan tas direkte opp i blodet. Denne tilbakeføringen av proteiner til blodet fra kroppsvevene er en livsviktig funksjon. Uten den ville vi dø i løpet av 24 timer.

Lymfesystemet har tre viktige arbeidsoppgaver:

  • Det skal samle opp overflødig væske
  • Det skal fange opp ulike elementer som har trengt seg ut gjennom blodkarene
  • Det skal ta hånd om kroppens forsvar mot virus, bakterier og kreft

(Kilde: FHI)

Lymfesystemet kan ha medfødte defekter eller blitt skadet, for eksempel ved kreft eller operasjoner. Betennelsestilstander, mye stillesitting og giftstoffer kan dempe lymfesystemets aktivitet, og da føre til ødem, eller vannsamling i kroppen.

FAKTA: Bekhterevs sykdom

Aksiale spondyloartritt, tidligere kalt Bekhterevs sykdom, er en sykdom som rammer ledd i bekkenet, ryggen, kroppens store ledd og senefester. Trening og fysisk aktivitet er viktig for å hindre stivhet og feilstilling. Aksiale spondyloartritt har noen typiske symptomer og funn:

  • betennelse i ledd i ryggen (særlig iliosakral-leddene – IS-ledd),
  • asymmetrisk betennelse i ett eller noen få ledd
  • og entesitt som innebærer betennelse på steder der leddbånd eller sener fester til ben.

Aksial spondyloartritt er en kronisk revmatisk betennelse. Ledd og sener i ryggen, bekkenet og brystkassen blir først og fremst angrepet. Kjeveledd, skuldre, hofter og knær kan også angripes. Mange får betennelser i senefester.

De vanligste plagene er smerte og stivhet i ryggen, ofte i korsryggen og opp mellom skulderbladene. Ryggstivhet er vanligst etter at du har vært i ro, særlig om morgenen eller etter hvile. Nattlige smerter som lindres ved bevegelse, er typisk. Noen får betennelse i øyets regnbuehinne og smerter i øyet.

Egenaktivitet er viktig. På grunn av økt risiko for lungeinfeksjoner og nedsatt lungekapasitet er det viktig å ikke røyke.

Medikamentell behandling består først og fremst av smertestillende medisiner. Førstevalget har frem til nå vært såkalte NSAIDs.

Dersom NSAIDs gir utilfredsstillende effekt, vil revmatologen kunne foreslå behandling med biologiske medisiner. Det finnes ingen helbredende medisin.

(Kilde: FHI)

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *